Jak dobrze ugotować fasolkę? Te dwa detale decydują o smaku

Agnieszka Miastowska
Młodą fasolkę kupujemy już w maju, a sezon na nią w Polsce trwa aż do końca wakacji. By zachowała swoje cenne właściwości i pyszny smak musimy jednak odpowiednio ją ugotować i przyrządzić. Niezależnie od tego, czy jest to fasolka żółta, czy zielona jest kilka zasad, o których musisz pamiętać.
Jak ugotować fasolkę szparagową? Sposób na żółtą i zieloną fasolkę fot. Maciej Stanik

Jak przygotować fasolkę do ugotowania?

Niezależnie od odmiany i tego, czy mamy do czynienia z fasolką starą, czy młodą, przygotowanie warzywa zacznij od umycia go. Najlepiej przełożyć strączki fasoli do durszlaka i obficie opłukać pod zimną, bieżącą wodą.

Następnie należy odkroić końce każdemu strączkowi z obydwu stron. Najlepiej użyć do tego małego nożyka, staraj się uciąć jak najmniej, by podczas gotowania do środka fasolki nie dostawała się woda.

Jak gotować fasolkę?

Fasolkę wstawiamy do zimnej wody, na kilogram fasolki wystarczy około 2 - 2,5 litra na duży i szeroki garnek. Naczynie przykrywamy pokrywką, ustawiamy wysoką moc palnika.


Gdy woda się zagotuje, dodajemy łyżeczkę soli i zmniejszamy gaz. Możesz dodać do wody także łyżeczkę cukru, by podkręcić smak fasolki.

Ile czasu gotować fasolkę?

Fasolkę żółtą gotujemy około 5-12 minut od momentu zagotowania się wody, fasolkę zieloną od 8 do 12 minut. Najlepiej jednak wyjąć jeden strąk i sprawdzić, czy fasolka nie jest już surowa, bo nie ma optymalnego czasu na gotowanie tego warzywa.

Czas gotowania zależy także od tego, czy mamy do czynienia z fasolką młodą, czy starą. Jak to sprawdzić?

Stara fasolka nie ma już tak intensywnego koloru, jest grubsza i dłuższa, nasiona fasoli są widoczne i jeśli przekroisz fasolkę na pół, zobaczysz wystające łyko.

Jak ugotować fasolkę, by była jędrna?

Ugotowaną fasolkę najlepiej przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Podobnie jak postępujemy ze szparagami, które po ugotowaniu można nawet włożyć na kilka sekund do miski z zimną wodą i lodem.

Ponadto warto zadbać, by gotowała się pod przykryciem. W ten sposób skrócimy czas gotowania. Dzięki temu szybciej zmięknie, nie straci jędrności w środku i pozostanie w niej więcej wartości odżywczych.

Tradycyjne podanie

Ugotowaną fasolkę można użyć jako dodatek do dań, podawać z sosem, jednak najpopularniejszym i najprostszym przepisem jest zrobienie fasolki z podsmażoną bułką tartą.

Pół szklanki bułki tartej wysyp na suchą patelnię, praż przez kilka minut na rumiano, cały czas mieszając. Gdy bułka będzie już złocista, dodaj masło, najlepiej pokrojone na małe kawałki. Podsmażaj aż do połączenia się składników. Wymieszaj z fasolką i gotowe!