Reklama.
Kalafior to sezonowe warzywo, doceniane nie tylko za swój smak, ale również właściwości. Wiele badań naukowych potwierdziło tezę, że kalafior należy do warzyw o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Zwłaszcza w przypadku raka prostaty i pęcherza. Jednak dla wielu osób ostry zapach kalafiora podczas gotowania jest nie do zniesienia. Co z tym zrobić?
Jak ugotować kalafior bez zapachu?
Sposobów jest wiele. Każdy polega na wrzucaniu różnych składników do wody, w której gotujemy warzywo. Pierwszym i najczęściej polecanym sposobem na zneutralizowanie zapachu gotującego się kalafiora jest dosypanie sody oczyszczonej. Wystarczy nieduża ilość, np. jedna łyżeczka.
Sposobów jest wiele. Każdy polega na wrzucaniu różnych składników do wody, w której gotujemy warzywo. Pierwszym i najczęściej polecanym sposobem na zneutralizowanie zapachu gotującego się kalafiora jest dosypanie sody oczyszczonej. Wystarczy nieduża ilość, np. jedna łyżeczka.
Inną docenianą metodą jest wrzucenie do gotującego się kalafiora liści laurowych i kilku kropel cytryny. W tym wypadku chodzi bardziej o zamaskowanie zapachu, niż jego wyeliminowanie.
Skutecznym sposobem, który jednak nie pozostaje bez znaczenia dla smaku naszej potrawy, jest dolanie do garnka, w którym gotuje się kalafior, mleka. Wystarczy pół szklanki. Smak kalafiora jest wówczas nieco inny. Łagodniejszy, choć jednocześnie mleko podkreśla smak warzywa, zwłaszcza, gdy do gotowania dosypiemy też odrobinę cukru. Tak ugotowany kalafior to właściwie zupełnie inny dodatek do obiadu, niż klasyczny kalafior z wody z solą.
Osobom, które nie chcą eksperymentować z metodą gotowania, a jednak przeszkadza im charakterystyczny zapach warzywa, polecamy dwa sposoby na pozbycie się kuchennych woni: podgrzewanie w piekarniku świeżych ziół, zwłaszcza mięty, oraz podgrzewanie na ogniu wody z octem lub wody z ziołami i cytryną. Przydadzą się też goździki oraz ziarna kawy.
Może cię zainteresować: Większość z nas popełnia ten błąd przy gotowaniu bobu. Mało osób wie, jak go dobrze przygotować