6 pysznych napojów, które pomogą przetrwać ci zimę. Twój układ odpornościowy oszaleje z radości

Redakcja MamaDu
Co robimy, gdy się przeziębimy? Na ogół od razu bierzemy porcję różnych tabletek i suplementów. Warto poznać kilka naturalnych receptur na zdrowie. Dzięki nim, wizyta w aptece może wcale nie będzie konieczna...
Domowe sposoby na przeziębienie 123rf.com
Przepisy od Pana Tabletki
Pan Tabletka to tak naprawdę magister farmacji Marcin Korczyk. Na swoim farmaceutycznym blogu w przystępny sposób edukuje, pomaga w wyborze najlepszych preparatów, obala mity medyczne i… konfrontuje reklamy z rzeczywistością. Ostatnio wystąpił również w Dzień Dobry TVN i zaprezentował kilka skutecznych wywarów na odporność i przeziębienie.
Biały napar - warto go stosować, gdy czujemy tzw. łamanie. Jednym ze składników jest anyż, który w tym wypadku działa lekko wykrztuśnie i oczyszczająco na drogi oddechowe. Wrzucając do syropu imbir, warto go obrać, dzięki czemu wydobędzie się z niego więcej aromatu. Dodatkiem są również 2 pręciki szafranu, który jest naturalnym antybiotykiem, a poza tym działa on dobrze na nastrój. Recepturę można wzmocnić suszonymi kwiatami z lipy lub bzu.


Składniki:
3 cm kory cynamonowca
3 cm korzenia imbiru
8 goździków
1 gwiazdka anyżu
2 pręciki szafranu
miód do smaku

Syrop z cebuli — niby tradycyjny, ale w wykonaniu Pana Tabletki nowatorski. Zaleca używać do niego różowej cebuli, na którą nieco przychylniejszym okiem spojrzą dzieci. Poza tym dla równowagi słodkiego smaku z miodu dodaje on również imbir i cytrynę. Aromat mają zapewnić goździki, cynamon i rozmaryn. Ale nie tylko aromat, bo produkty te mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Cynamon m.in. wykazuje właściwości antynowotworowe, a rozmaryn i goździki przeciwzapalne.

Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
główka czosnku
20 cm świeżego imbiru
rozmaryn żywy
miód lub cukier trzcinowy
sok z 3 cytryn.

Turbo miód — to miód z tzw. wkładem. Do jego przyrządzenia dodaje się pyłek pszczeli oraz pierzgę, czyli pokarm pszczół. Mikstura dzięki miodowi ma właściwości antybakteryjne. Warto docenić w tym wypadku również pierzgę, która pozytywnie wpływa na pracę wątroby, żołądka oraz jelit. Ponadto zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Przepis sprawdzi się na ból gardła oraz wzmocnienie odporności.

Składniki:
150 g pyłku pszczelego
50 g pierzgi
200 ml miodu płynnego
łyżeczka imbiru
słoik z zamknięciem.

Zakwas z buraków — jest naturalnym probiotykiem i skarbnicą witamin z grupy B, żelaza oraz antyoksydantów. Żeby wydobyć pełną moc z buraków, warto zrobić z nich zakwas. Posiekane w plastry buraki należy zalać w słoiku zalewą z odpowiednią proporcją soli do wody tzn. ok. 1 łyżka soli, 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 liść laurowy na 1 l wody. Zakwas przykryty gazą lub nakrętką należy odstawić na 3-5 dni w temperaturze pokojowej.

Składniki:
1 kg buraków
2 główki czosnku
1 liść laurowy
ziele angielskie
korzeń chrzanu
sól.

Gałganek Aliny — tutaj ogromne znaczenie ma olejek czosnkowy i cebulowy. Po posiekaniu warzyw zachodzą odpowiednie procesy, które uwalniają allicynę. To jej zawdzięczamy działanie antybakteryjne. Rozdrobniony czosnek i cebulę należy zwinąć w gazę, obwiązać sznurkiem i zawiesić w pokoju, w którym śpimy. Dzięki temu w naturalny sposób wspomagamy udrożnienie nosa i zatok.

Składniki
4 główki czosnku
2 cebul czerwone
olejek eteryczny do zakropienia
gaza apteczna.

Naturalne mikstury na kaszel i katar
Cebula, miód i warzywa korzenne to nie wszystko, co sprawdza się w naturalnym leczeniu przeziębienia, a przede wszystkim najbardziej doskwierających objawów, jak kaszel i katar. Warto w tym wszystkim zwrócić uwagę również na zioła, a nawet produkty mleczne.

Napar z szałwii i octu jabłkowego
W walce z bólem gardła i kaszlem zdecydowanie pomaga połączenie szałwii i octu. Składniki zawarte w roślinie skutecznie hamują rozmnażanie bakterii, a ocet działa odkażająco i ściągająco. Napar służy jedynie do płukania gardła i jamy ustnej. Ze względu na swój słono-kwaśny smak bardzo ciężko go wypić.

Składniki:
1/2 łyżeczki soli kuchennej
1 łyżeczka octu jabłkowego
250 ml naparu z szałwii.

Mleczny napój na przeziębienie
Innym sposobem na pozbycie się kataru, kaszlu i gorączki może być sporządzenie mikstury, której bazą jest mleko. To również jedna z najbardziej tradycyjnych, a przede wszystkim naturalnych receptur. Czosnek należy wycisnąć przez praskę, a imbir zetrzeć, wrzucić do rondelka z olejem kokosowym i zarumienić. Następnie wlać do środka mleko i dodać miód oraz laskę cynamonu, a całość podgrzać (nie gotować, bo wtedy miód straci swoje właściwości).

Składniki:
250 ml mleka
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
1/2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka miodu.

Nim sięgnie się po pigułki, warto poświęcić 15 minut na przygotowanie naturalnego syropu, czy wywaru, który zadziała równie skutecznie, a nawet lepiej. Szczególnie jeśli zamiast leków wybieramy suplementy. Poza tym tradycyjne leczenie to zawsze mniejsze obciążenie dla wątroby.

Nieleczone przeziębienie może jednak wiązać się z poważnymi powikłaniami. Jeśli pojawiają się niepokojące sygnały lub objawy należy udać się do lekarza i skonsultować z nim wszelkie wątpliwości oraz rodzaj terapii.
Źródło: dzieńdobry.tvn.pl