Najbardziej popularnymi owocami w Polsce, które mają też mnóstwo zdrowotnych właściwości, są borówki, truskawki, porzeczki, maliny oraz aronia. Według nowego badania Kantaru, Polacy są też chętni do próbowania nowych smaków, bo aż 71 proc. z nas jest ciekawych nieznanych dotychczas w Polsce owoców.
Niecierpliwie czekamy na nowe propozycje. Wśród owoców, które chcielibyśmy najbardziej spróbować, są 3 superowoce: jagoda kamczacka, minikiwi, rokitnik. Znacie je?
Superowoce zdrowe i popularne w Polsce
Oprócz tego, że Polacy chcą spróbować superowoców 2022, jest też szereg innych owoców, których chcielibyśmy spróbować. W ścisłej czołówce owoców, których nie jedliśmy, a chcemy wiedzieć, jak smakują, są przede wszystkim jagoda kamczacka (21 proc. głosujących). Zaraz za nią jest minikiwi (14 proc.) oraz rokitnik (11 proc.).
Niżej uplasowały się pigwa, morwa, kapusta chińska (pak choi) i dereń. Na podobnym poziomie (9-14 proc. respondentów) deklaruje też, że chętnie spróbuje warzyw, które mają wysokie wartości odżywcze, takich jak: brukiew czy pasternak.
Najciekawszy superowoc: jagoda kamczacka
W ścisłym top 3 na pierwszym miejscu plasuje się jagoda kamczacka, która jest uważana za superfood. Krzew jagody kamczackiej, czyli wiciokrzewiu sinego, jest odporny na bardzo niskie temperatury i jego owoce znane są z ogromnej zawartości witamin i składników odżywczych.
Owoce jagody kamczackiej znane są z właściwości wzmacniających, antyseptycznych i odtruwających organizm. Można z nich przygotować sok z jagody kamczackiej, dżemy, wina, syropy. Można je też mrozić i suszyć. Zarówno świeże, jak i mrożone owoce można wykorzystać także w wypiekach. Smak jagody kamczackiej jest wyjątkowy - każdy, kto jej raz próbuje, mówi, że nie można jej z niczym porównać: jest bardzo wyrazisty i pełen aromatu.
"W Polsce to nowy, wciąż mało znany owoc, który kusi wczesną wiosną, po zimie, gdy jesteśmy spragnieni świeżości. Jej atrakcyjność wzmacniają walory prozdrowotne. Coraz większe zapotrzebowanie na zdrową żywność doskonale wpisuje jagodę kamczacką w XXI wiek. To owoc przyszłości" - powiedziała w rozmowie z PAP Justyna Kusibab-Mruk, plantator i przetwórca jagody kamczackiej.
Minikiwi to nowość i zupełnie inny smak
Minikiwi, zwane także kiwiberry, to kuzyn zwyczajnego kiwi, które każdy z nas bardzo dobrze zna. Ten superowoc jeszcze kilka lat temu był praktycznie w Polsce nieznany, ale zawiera tyle prozdrowotnych właściwości, że wciąż zyskuje na popularności. Nazwę zawdzięcza temu, że faktycznie wygląda jak małe kiwi, ale ma tez dużo zasadniczych różnic.
Minikiwi jeść dosyć małe i można je jeść razem ze skórką, nie trzeba go obierać. Dzięki temu, tak jak wiele owoców jagodowych, jest łatwy w spożyciu. Ma wiele właściwości wspierających zdrowie: zawiera ogromną dawkę witaminy C (w 100 g ma 50 mg witaminy C, czyli ok. 70 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę).
Ma również dużo potasu, wapnia, witaminy E i polifenoli, które są silnym przeciwutleniaczem i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Najwięcej tych cennych substancji znajduje się w skórce minikiwi. Z tego superowocu można zrobić przetwory: dżemy, nalewkę czy sok. Warto je dodawać do deserów, a także jeść solo - jak maliny czy borówki.
Złote zdrowie, czyli rokitnik
Rokitnik jest już w Polsce obecny od jakiegoś czasu - możemy w marketach spotkać rokitnikowe dżemy, soki czy syropy. Kojarzy się zazwyczaj leczniczo. I dobrze, bo ma szereg prozdrowotnych właściwości i nie bez powodu znajduje się w zestawieniu superowoców 2022.
Jest silnym antyoksydantem i wspiera walkę z wolnymi rodnikami, a na dodatek ma 10-krotnie więcej witaminy C niż cytryna. Ciekawostką jest też to, że tak wysoką zawartość witamin i składników odżywczych rokitnik zachowuje w formie przetworów. Stąd tez jego piękny, charakterystyczny złoty kolor.
Sok z rokitnika jest polecany osobom po chemioterapii, a wyekstrahowany z nasion i miąższu olej rokitnika jest składnikiem suplementów. Rokitnik często wykorzystuje się również w kosmetologii - jest składnikiem wielu kosmetyków.
Owoce, które należą do listy produktów superfood, warto spożywać nawet codziennie. Dostarczymy organizmowi mnóstwo witamin, składników mineralnych czy antyoksydantów, które pomogą nam na dłużej zachować zdrowie i młody wygląd. Spożywanie rokitnika, jagody kamczackiej czy minikiwi pomoże nam utrzymać w dobrej kondycji stan skóry, która będzie nawilżona i bardziej świetlista.
źródło: PAP