Jagoda kamczacka na drzewie
Sok z jagody kamczackiej przepis wikimedia commons/ Zbigniew Niepokój
Reklama.
  • Sok z jagody kamczackiej i jego właściwości: pije się go, by zwiększyć odporność, zmniejszyć ryzyko chorób m.in. astmy, nadciśnienia, cukrzycy czy otyłości i wzmocnić cały organizm.
  • Wyjaśniamy, jak zrobić sok z jagody kamczackiej (krok po kroku).
  • Oto przepis i składniki na sok z jagody kamczackiej: do jego przyrządzenia będzie potrzebna jagoda kamczacka, cukier i woda.
  • Jagoda kamczacka – właściwości

    Rośnie na wiciokrzewie kamczackim, głównie na terenach Azji północno-wschodniej, ale także w Europie m.in. w Polsce. Przez lud Anjów, który zamieszkuje japońską wyspę Hokkaido, nazywana jest "eliksirem życia".
    Nic dziwnego, bo chociaż mała i niepozorna to skrywa w sobie wielką moc. Jagoda kamczacka jest cennym źródłem antyoksydantów i witaminy C. Zawiera także wapń, fosfor magnez czy potas. Warto pić sok z jagody kamczackiej, jeśli chcemy:
    – mieć dobrą odporność i zabezpieczyć swój organizm przed infekcjami;
    – zapobiec chorobom oczu (np. jaskrze);
    – wzmocnić nasz organizm;
    – zniwelować ryzyko cukrzycy, otyłości czy nadciśnienia;
    – wspierać układ krążenia (jagoda kamczacka obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca);
    – zapobiec chorobom takim jak anemia;
    – zmniejszyć ryzyko chorób, u których podnóża leży stres.
    Jak widać powodów, by pić sok z jagody kamczackiej, jest całkiem sporo. Nie bez przyczyny określono ten owoc mianem "eliksiru życia".

    Sok z jagody kamczackiej – przepis

    Do przygotowania soku będą nam potrzebne oczywiście jagody kamczackie (ok. 1 kg). Najlepiej kupić je ze szkółek z roślinami. Poza tym wyposażmy się też w cukier (trochę ponad 0,5 kg) i wodę (0,5 l). Następnie musimy wykonać trzy proste kroki:
    1. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, następnie dorzucamy owoce, a na koniec cukier. Cały czas mieszamy.
    2. Całość gotujemy przez około 20-25 minut.
    3. Odcedzamy przez sitko i pasteryzujemy przez około 15 minut.
    Najlepszym pomysłem będzie rozcieńczenie soku z wodą lub dodawanie go do herbat czy naparów. Idealnie sprawdzi się w sezonie na infekcje, ale nie tylko. Superjagodę – bo tak bywa nazwa jagoda kamczacka – warto także jeść jako przekąskę między posiłkami. Z pewnością skorzysta na tym cały nasz organizm.