
Reklama.
Jagoda kamczacka – właściwości
Rośnie na wiciokrzewie kamczackim, głównie na terenach Azji północno-wschodniej, ale także w Europie m.in. w Polsce. Przez lud Anjów, który zamieszkuje japońską wyspę Hokkaido, nazywana jest "eliksirem życia".Może cię zainteresować także: Wzmocnij odporność dziecka przed szczytem jesiennych infekcji. Te syropy działają cuda (PRZEPISY)
Nic dziwnego, bo chociaż mała i niepozorna to skrywa w sobie wielką moc. Jagoda kamczacka jest cennym źródłem antyoksydantów i witaminy C. Zawiera także wapń, fosfor magnez czy potas. Warto pić sok z jagody kamczackiej, jeśli chcemy:
– mieć dobrą odporność i zabezpieczyć swój organizm przed infekcjami;
– zapobiec chorobom oczu (np. jaskrze);
– mieć dobrą odporność i zabezpieczyć swój organizm przed infekcjami;
– zapobiec chorobom oczu (np. jaskrze);
– wzmocnić nasz organizm;
– zniwelować ryzyko cukrzycy, otyłości czy nadciśnienia;
– wspierać układ krążenia (jagoda kamczacka obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca);
– zapobiec chorobom takim jak anemia;
– zmniejszyć ryzyko chorób, u których podnóża leży stres.
– zniwelować ryzyko cukrzycy, otyłości czy nadciśnienia;
– wspierać układ krążenia (jagoda kamczacka obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca);
– zapobiec chorobom takim jak anemia;
– zmniejszyć ryzyko chorób, u których podnóża leży stres.
Jak widać powodów, by pić sok z jagody kamczackiej, jest całkiem sporo. Nie bez przyczyny określono ten owoc mianem "eliksiru życia".
Sok z jagody kamczackiej – przepis
Do przygotowania soku będą nam potrzebne oczywiście jagody kamczackie (ok. 1 kg). Najlepiej kupić je ze szkółek z roślinami. Poza tym wyposażmy się też w cukier (trochę ponad 0,5 kg) i wodę (0,5 l). Następnie musimy wykonać trzy proste kroki:1. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, następnie dorzucamy owoce, a na koniec cukier. Cały czas mieszamy.
2. Całość gotujemy przez około 20-25 minut.
3. Odcedzamy przez sitko i pasteryzujemy przez około 15 minut.
2. Całość gotujemy przez około 20-25 minut.
3. Odcedzamy przez sitko i pasteryzujemy przez około 15 minut.
Najlepszym pomysłem będzie rozcieńczenie soku z wodą lub dodawanie go do herbat czy naparów. Idealnie sprawdzi się w sezonie na infekcje, ale nie tylko. Superjagodę – bo tak bywa nazwa jagoda kamczacka – warto także jeść jako przekąskę między posiłkami. Z pewnością skorzysta na tym cały nasz organizm.
Może cię zainteresować także: Zapomnij o wodzie z cytryną i miodem. Napój z tej rośliny zapewni odporność, jak żaden inny