Sok z rokitnika
Sok z rokitnika - właściwości i przepis pixabay/ silviarita
Reklama.
  • Na odporność, zdrową cerę, dobrą pracę stawów i bóle mięśni – to tylko niektóre z cudownych właściwości rokitnika.
  • Regularne picie soku z rokitnika zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu, rozwiązuje problem braku apetytu i krwawiących dziąseł.
  • Sok z rokitnika można w prosty sposób przyrządzić samodzielnie w domu – oto przepis.
  • Sok z rokitnika – właściwości

    Rokitnik kwitnie dziko w Europie, a także w Azji. Można go spotkać zwłaszcza przy drogach. Krzewy rokitnika często przyjmują formę żywopłotu w ogrodach. Chociaż roślinę tę można spotkać w lasach, to nie wolno zrywać jej owoców czy liści – rokitnik jest bowiem pod ochroną.
    Jeśli więc chcemy zrobić przetwory z rokitnika, np. dżem czy sok, należy wyposażyć się w owoce z krzewów uprawnych. Naprawdę warto to zrobić, bo lista cudownych właściwości rokitnika jest długa:
  • dzięki witaminie C ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i bakteriobójcze, warto więc pić go w przypadku przeziębień czy innych infekcji;
  • duża zawartość witaminy C sprawia także, że nada się dla osób, mających problemy z brakiem apetytu, bólami mięśni czy krwawiącymi dziąsłami;
  • dobrze jest pić go profilaktycznie, sok z rokitnika zwiększa naszą odporność;
  • rokitnik może rozwiązać problemy ze zgagą i mdłościami (w tym przypadku polecany jest jednak olej z rokitnika);
  • regularne picie soku usprawnia pracę stawów;
  • rokitnik może zmniejszyć powstawanie w organizmie "złego" cholesterolu, a tym samym zapobiec takim chorobom jak udar mózgu czy zawał serca;
  • obniża ciśnienie we krwi;
  • sok z rokitnika może także rozwiązać problemy układu pokarmowego (wszystko za sprawą beta-karotenu i flawanoidów);
  • usprawnia pracę mózgu;
  • poprawia wygląd cery.
  • Mam nadzieję, że już czujecie się przekonani, by samodzielnie wykonać sok z rokitnika. Jak widać powodów, by pić go regularnie, jest całe mnóstwo.

    Sok z rokitnika – przepis

    Do zrobienia soku z rokitnika tak naprawdę potrzebujemy jedynie dwóch składników:
    - owoców rokitnika (około 1 kg);
    - cukru (około 1 kg).
    Przepis nie jest wcale skomplikowany, ale musimy wyposażyć się w cierpliwość. Owoce zasypane cukrem będą musiały chwilę postać.
    1. Zaczynamy od dokładnego umycia owoców rokitnika, pozbywamy się ewentualnie tych, które są uszkodzone.
    2. Następnie osuszamy je i umieszczamy, np. w misce. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej 8-9).
    3. Jeśli widzimy, że owoce puściły sok, możemy przerzucić zawartość miski do garnka i gotować przez mniej więcej 30 minut na średnim ogniu.
    4. Czekamy, aż sok odrobinę ostygnie i przecedzamy go przez sito.
    5. Sok rozlewamy do butelek lub słoiczków.
    6. Pasteryzujemy przez około 15 minut i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce (np. do piwnicy czy spiżarni). I gotowe!
    Na koniec trzeba jeszcze tylko powiedzieć, że sok z rokitnika jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też pyszny. Polubią go zwłaszcza miłośnicy napoju z ananasa, ponieważ smakuje podobnie.
    Na zdrowie!