Zapewne słyszałaś już o tzw. „superfoods”, czyli produktach żywieniowych, które posiadają mnóstwo cennych, odżywczych składników, mających zbawienny wpływ na zdrowie i urodę. W przypadku dorosłych, ich mianem określa się często dietetyczne hity takie jak jarmuż czy jagody goi.
„Superjedzenie” nie jest jednak luksusem zarezerwowanym wyłącznie dla dorosłych. Dziecięcy jadłospis może również obfitować w produkty bogate w drogocenne składniki. Oto 13 produktów, które bez wahania możesz, a nawet powinnaś, włączyć do diety swojego malucha:
1. Płatki owsiane- mają łagodny smak i pomagają utrzymać stały poziom cukru we krwii. Są tez syte, obniżają poziom złego cholesterolu. Można przygotować je z mlekiem i dodatkiem owoców takich jak banany czy truskawki. Poznaj też naszych 5 sposobów na owsiane śniadanie!
2. Łosoś- zawiera zdrowe tłuszcze omega-3, które obniżają ryzyko chorób serca. Poprawiają też nastrój i wzmacniają pamięć.
3. Szpinak- pamiętacie Popeye z bajki? Przyczyną jego nadludzkiej siły był właśnie szpinak! Jest on źródłem żelaza, kwasu foliowego, wapnia, witamin A i C. Dobroczynnie wpływa na rozwój mózgu i kości dzieci!
4. Bataty- czyli słodkie ziemniaki. Zawierają więcej węglowodanów złożonych i błonnika, są też bogate w witaminy B, C i E oraz potas, wapń i żelazo.
5. Jogurt- źródło wapnia i białka, które wpływają na mocne żeby i kości. Poprawia trawienie i dostarcza dobrych bakterii. Uwaga! Wybierając jogurt odrzućcie te z ogromną ilością cukru!
6. Zielone warzywa- są bogatym źródłem kwasu foliowego, cynku i niektórych witamin. Dobrze działają też na dziecięcą odporność.
8. Kolorowe warzywa- nie tylko zielone warzywa mają w sobie moc. Czerwona i żółta papryka, pomidory, marchew, buraki… to wspaniałe źródło przeciwutleniaczy i witamin niezbędnych dla dobrej pracy organizmu.
9. Pełne ziarna- pełnoziarniste produkty są bogate w błonnik i białko. Zadbaj o to, żeby nie brakowało ich w diecie twojego dziecka.
10. Czosnek i cebula- może nie należą do najbardziej aromatycznych z warzyw, ale mają dobroczynny wpływ na dziecięcą odporność. Poza tym pomagają w zwalczaniu, mogącej znajdować się w żołądku bakterii H.pylori.
11. Owoce jagodowe- truskawki, jagody, borówki i wszelkie inne owoce jagodowe są źródłem mnóstwa cennych wartości odżywczych.
12. Jajka- jajka są magazynem witamin, minerałów i składników odżywczych. Zawierają dużo białka i antyutleniaczy. Co ważne, zachowują swoje wartości w każdej formie podania.
13. Orzechy- czyli naturalne źródło białka, tłuszczy i składników odżywczych niezbędnych dla rozwoju dziecka. Do wyboru jest ich całe mnóstwo- pistacje, orzechy włoskie, orzechy nerkowca… na pewno znajdziecie coś dla siebie!