przepis na naleśniki, naleśniki, jak zrobić naleśniki, co zrobić żeby naleśniki były miękkie, co zrobić żeby naleśniki były puszyste
Aby naleśniki wychodziły naprawdę mięciutkie i puszyste spróbuj do ciasta dodać śmietanki 30-procentowej. Unsplash
Reklama.
  • Przepis na naleśniki to jeden z tych prostych, gdzie wszystkie składniki mieszasz w jednej misce, poradzi sobie z tym nawet kilkulatek.
  • Oprócz tradycyjnych składników, spróbuj do ciasta naleśnikowego dolać trochę śmietanki kremówki, będą jeszcze bardziej puszyste i mięciutkie.
  • Niewielka modyfikacja, czyli dodanie śmietanki, sprawi, że już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.
  • Przepis na naleśniki to nic skomplikowanego, choć każdy robi je nieco inaczej. Kluczowe są proporcje: czasem ktoś daje więcej jajek, a ktoś uważa, że mleko należy mieszać z wodą gazowaną.
    Mnie koleżanka zdradziła jeden świetny trik, dzięki któremu naleśniki wychodzą wyjątkowo delikatne, puszyste i mięciutkie. Nigdy też nie twardnieją, nawet jeśli poleżą na wierzchu do następnego dnia.
    Sekretem ich wyjątkowej puszystości, jest jeden składnik, który warto dodać do ciasta naleśnikowego, mianowicie śmietanka 30-procentowa.

    Puszyste naleśniki ze śmietanką – przepis

    Aby przygotować mięciutkie i delikatne naleśniki z 30-procentową śmietanką, będziesz potrzebowała:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 3-4 krople esencji waniliowej
  • 3-4 łyżki roztopionego masła lub oleju do smażenia
  • Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp cukier i sól i dokładnie wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj jajka i połowę porcji mleka i ciągle mieszaj trzepaczką lub mikserem.
    Gdy wszystkie składniki utworzą masę, dodaj resztę mleka (lub mleka i wody gazowanej), a na samym końcu śmietankę. Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę, odstaw ją na około 20-30 minut, by ciasto odpoczęło.
    Po tym czasie rozgrzej patelnię i na niej tłuszcz do smażenia, a gdy ten się dobrze rozpuści, nadmiar tłuszczu (masła lub oleju) wlej do miseczki, tak by na patelni została tylko cienka warstwa.
    Nalewaj na patelnię ciasto naleśnikowe i rozlewaj je po powierzchni patelni, by utworzyć cienkiego naleśnika. Smaż do zarumienienia z każdej strony przez około minutę (gdy patelnia nagrzeje się, wystarczy ok. 40 sekund na każdej ze stron, wtedy też możesz zmniejszyć ogień pod patelnią.
    Podawaj naleśniki z ulubionym słodkim nadzieniem. My polecamy konfiturę z płatków róży lub domowe powidła śliwkowe.