drobiowe kotlety, pulpeciki dla dzieci, odchudzające kotlety, dieta odchudzająca, jak jeść żeby schudnąć, pomysły na lekkie obiady
Drobiowe kotleciki pieczone w piekarniku są lekkie, sycące i niskokaloryczne. Unsplash
Reklama.
  • Jeśli chcesz jeść lżej, mniej kalorycznie, a do tego cały czas zdrowo, warto sięgnąć po ten przepis łączący drób, twaróg i kapustę.
  • Takie pieczone kotleciki są świetne na odchudzanie, ale równie dobrze można je podać na rodzinny obiad - dzieci je pokochają.
  • Dzięki jedzeniu takich lekkich, pieczonych (zamiast smażonych) mielonych dostarczysz też sobie niezbędnych składników: białka zawartego w mięsie, szeregu witamin z kapusty i dobrych bakterii z twarogu, które wspomogą układ pokarmowy.
  • Wraz z początkiem roku wiele z nas planuje diety, zrzucenie kilku kilogramów, ograniczenie niektórych szkodliwych produktów w jadłospisie. Wśród postanowień warto pomyśleć o włączeniu do diety dań z większą ilością warzyw, które będą lekkie, sycące, a do tego sprawdzi się nie tylko podczas odchudzania, ale także dla dzieci.

    Kapusta to źródło zdrowia

    Taką świetną propozycją są kotleciki z dodatkiem kapusty, którą warto jeść o każdej porze roku. Kapusta ma właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające, oczyszczające, przeciwzapalne, gojące i regenerujące organizm.
    Działa pozytywnie na odporność i poprawia pracę mózgu. Ma wiele witamin, w tym dużą zawartość witaminy C, a także te z grupy B, A, E, K. Bogata jest również w kwas foliowy i sporą ilość rutyny.

    Drobiowe kotleciki dla dzieci i na odchudzanie

    Warto kapustę dodawać do dań, przemycać dzieciom np. w drobiowych mielonych kotlecikach, które polubi każdy maluch, a tobie również przypadną do gustu. Są lekkie, niskokaloryczne, można je zjeść bez wyrzutów sumienia i dodatkowo chudnąć.
    Dodatkowo będą idealne dla dzieci. Z poniższego przepisu wyjdzie około 12 sztuk. By przygotować drobiowe pulpeciki, będziesz potrzebować:
  • 600 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • 200 g białej kapusty
  • 80 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • Kotlety drobiowe z kapustą i twarogiem – przepis

    W dużej misce umieść zmielone mięso oraz przyprawy. Kapustę drobno posiekaj, możesz ją też poszatkować na tarce do jarzyn. W osobnej misce umieść twaróg, jajko i dokładnie je ze sobą wymieszaj, a następnie dodaj do mięsa.
    Następnie do mięsnej masy dodaj kapustę i drobno posiekany koperek i całość wymieszaj dokładnie na gładką masę (podobnie jak robisz kotlety mielone). Gdy masa będzie już wymieszana, zmocz ręce w zimnej wodzie i formuj z mięsa kotlety, trochę większe niż pulpeciki.
    Układaj je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz drobiowe kotleciki odchudzające przez około 30 minut. Możesz je podać z pieczonymi ziemniakami, kiszonkami lub surówką z marchewki.