Nie ma chyba dziecka (a także dorosłego), które nie lubi
kopytek czy klusek leniwych – delikatne, mięciutkie, rozpływające się w buzi w towarzystwie rozpuszczonego masła czy okrasy. Oto propozycja iście jesienna – kopytka z dyni. Można przygotować wersję z samej dyni, ale my proponujemy wymieszać ją pół na pół z ziemniakami. To ułatwi pracę w kuchni, bo ciasto nie będzie lejące i kleiste i dużo łatwiej będzie z nim pracować, bo
ziemniaki nieco "wysuszą" ciasto i zrównoważą lepkość dyni.
Dyniowe kopytka – przepis na kluseczki z dyni
Do przygotowania delikatnych dyniowych kopytek, będziesz potrzebować:
0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
0,5 kg ziemniaków
1 szklankę mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki dobrej jakości żółtego sera: może być cheddar, parmezan
szczypta papryki słodkiej i gałki muszkatołowej
2 jajka
Przygotowanie dyniowych kopytek – przepis
Ugotuj na miękko ziemniaki i je wystudź. Dynię umyj, pokrój na półksiężyce i upiecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 40-50 minut, a następnie po wystudzeniu zmiksuj na gładko blenderem na puree. Umieść
dyniową papkę na patelni i smaż przez ok. 20 minut, ciągle mieszając, by odparować z niej całą wodę.