Rosół to zupa, która większości z nas kojarzy się z tradycyjnym niedzielnym obiadem. Żeby przyrządzić esencjonalny bulion, nie można szczędzić warzyw i różnych rodzajów mięsa. Problem zaczyna się wtedy, kiedy rosół już jest na talerzu, ale w garnku zalega nam mnóstwo składników po nim. Wyrzucanie ich to karygodne marnotrawstwo. Poznaj sposoby, żeby z jednego rosołu stworzyć kilka obiadów, oszczędzając pieniądze i nie marnując jedzenia.
Zazwyczaj, gdy gotujemy rosół, robimy to już na bogato. W dużym garnku, dla całej rodziny, albo po prostu dla siebie na kilka kolejnych dni. Jednak nie trzeba na siłę żywić się rosołem przez cały tydzień.
Wiele osób zna sposób na zrobienie z rosołu pomidorowej, ale nie trzeba ograniczać się do jednej zupy. Spróbuj również kremów!
Zupa-krem na rosole
Składniki: 1 ½ litra rosołu, 2 ząbki czosnku, 2 małe cebule, natka pietruszki, masło, śmietana 12%, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
We wrzącym rosole gotujemy podzielone na małe różyczki brokuły (lub inne ulubione warzywa). Dodaj zeszklone na maśle czosnek i cebulkę. Kiedy brokuły będą miękkie, wszystko razem zblenduj, dopraw solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Udekoruj natką pietruszki i na sam koniec dodaj łyżeczkę śmietany do każdej porcji.
Możesz także dodać do kremu chrupiące grzanki, wystarczy pokrojony w kostkę chleb przyrumienić na patelni lub w piekarniku. Dobrze będzie smakował posmarowany wcześniej czosnkowym lub ziołowym masłem.
Rosołowy pasztet
Zupa to jedno, ale po rosole zostaje nam mnóstwo składników, które możemy wykorzystać do przygotowania drugiego dania lub przystawki. Potrawą, do której możesz wrzucić praktycznie wszystko, co zostało po rosole, jest pasztet.
Wiele osób boi się tak pracochłonnego dania, ale wbrew pozorom wymaga ono głównie zmieszania i zmielenia składników, które masz już w garnku! Jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale można jeść go na zimno przez kilka dni.
Wersja mięsna
Składniki: mięso które, ugotowało się w rosole (na przykład 4 ćwiartki z kurczaka), warzywa z rosołu (mogą być to tylko marchewki i seler, ale także pietruszka, a nawet kalarepa), 1 bułka (może być sucha), jedna duża cebula, masło, 3 ząbki czosnku, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Gdy mięso ostygnie, oddziel je od kości, razem ze skórą. Zalej bułkę rosołem, by mogła namięknąć. Zeszklij na maśle czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę (nie musi być szczególnie równa i tak zostanie zmielona).
Mięso wraz z warzywami i dokładnie odciśniętą (musi być prawie sucha, żeby pasztet nie był za rzadki) bułką przemiel w maszynce dwa razy. Masa powinna być dokładnie rozdrobniona.
To czas na spróbowanie i doprawienie masy, dopóki nie ma w niej surowych jajek. Pół łyżeczki gałki muszkatołowej i szczypta soli oraz pieprzu powinna być w sam raz, ale próbuj do uzyskania dobrego dla ciebie smaku.
Do tak przygotowanej masy dodaj dwa żółtka. Białka ubij mikserem na pianę i także dodaj je do miski. Wymieszaj masę po raz ostatni i przełóż do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej folią aluminiową. Tak łatwiej wyjmiesz pasztet po upieczeniu.
Wersja wegetariańska
Niech cię nie zwiedzie ilość przypraw czy dodatków, to tylko kwestia smaku, najważniejsze składniki i tak już masz, wystarczy mieć maszynkę do mielenia lub blender.
Składniki: porcja warzyw z rosołu (trudno określić konkretne ilości, możesz dodać wszystkie warzywa, takie jak pietruszka, kalarepa, marchewka, a nawet kapusta), pół szklanki płatków owsianych.
1 duża cebula, pół szklanki ciecierzycy, parę suszonych pomidorów (lub suszonych grzybów z rosołu), majeranek, tymianek, wędzona papryka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
Warzywa zblenduj, dodaj zmielone płatki owsiane i ugotowaną ciecierzycę, dodaj zeszkloną na maśle i pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pomidory lub grzyby. Dobrze wymieszaj i doprawiaj, ciągle próbując (szczypta pieprzu i soli, pół łyżeczki wszystkich wyżej podanych przypraw).
Dodaj 3 łyżki oleju i dobrze wymieszaną/zblendowaną masę przełóż do foremki. Możesz ozdobić wierzch pestkami dyni lub słonecznika. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Rosołowe krokiety i pierogi
To już pomysł na naprawdę sycące pierwsze danie. Mięso z rosołu będzie idealną podstawą do farszu, który przyda nam się do wszelkich naleśników, krokietów czy pierogów.
Składniki: 2 duże cebule, mięso z rosołu (np. pół kilo kurczaka i wołowiny), warzywa z rosołu (najlepiej marchewka i seler), sól, pieprz i parę łyżek bulionu do farszu.
Sposób przygotowania: mięso obieramy z kości, dodajemy ugotowane warzywa i podsmażone, pokrojone w kostkę cebule. Wszystko razem mielimy i doprawiamy do smaku. Tak zrobiony farsz sprawi, że krokiety będą przepyszne.
Pasta do kanapek
Składniki: mięso z rosołu, 100 gramów orzechów włoskich, pęczek szczypiorku, sok z połówki cytryny, serek twarogowy do smarowania pieczywa, jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy lub blendujemy z sokiem z cytryny, serkiem i szczypiorkiem. Dodajemy zmielone orzechy, a jogurt posłuży nam do nadania odpowiednio gęstości paście. Na koniec już tylko przyprawy i rozdrobniony czosnek do smaku. Kilka minut przygotowania sprawi, że masz domową pastę, co do której składników masz pewność.
Najlepsze w sporządzaniu pasztetu lub farszu z pozostałości po rosole jest to, że nie musisz dokładnie trzymać się przepisu. Ważniejsze jest, żebyś wykorzystała to, co zostało po bulionie w taki sposób, by danie ci smakowało. Sama wybierz proporcje między warzywami i mięsem.