Groźna bakteria w mrożonych warzywach. Ostrzeżenia GIS nie należy lekceważyć

Mrożone warzywa zawsze należy poddać obróbce termicznej
Mrożone warzywa zawsze należy poddać obróbce termicznej Prawo autorskie: qwartm / 123RF Zdjęcie Seryjne
Główny Inspektor Sanitarny wydał ważny komunikat. Ostrzega w nim przed spożywaniem mrożonych warzyw, w tym m.in. słodkiej kukurydzy, bez odpowiedniej obróbki. Czym grozi spożycie niewłaściwie przygotowanych mrożonych warzyw?

– Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt – czytamy w komunikacie GIS.

Aby zapobiec zatruciu, należy zawsze przygotowywać mrożone warzywa zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu produktu.
– Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów – przestrzega GIS.

Odpowiednia obróbka termiczna pozwoli ustrzec się przez zatruciem.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...

KALENDARZ CIĄŻY

TYDZIEŃ PO TYGODNIU

PRZEDSZKOLAK

ROZWÓJ I WYCHOWANIE