Spaghetti to król makaronów, przyrządzamy je na obiad najczęściej i to zarówno z mięsem mielonym, jak i z różnego rodzaju dodatkami. Eksperymentować możemy do woli, nawet eliminując z przepisu sam makaron. Oto przepis na spaghetti bez makaronu, a raczej z jego wersją z cukinii.
Przepis na spaghetti z cukinii jest banalnie prosty, podstawą jest oczywiście warzywo, ale sos i dodatki możemy dobrać indywidualnie. Przyrządzić zupełnie wegańskie danie lub postawić na wersję bolognese z mięsem mielonym. Oto najbardziej podstawowy przepis na makaron z cukinii.
Składniki: 2 średnie cukinie, ząbki czosnku, oliwa, natka pietruszki, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz, ostra papryczka, starty ser np. parmezan. Poza tym konieczna będzie obieraczka lub temperówka do warzyw.
Cukinie myjemy i zaczynamy "obierać" obieraczką lub temperówką do warzyw, uzyskując obierki w kształcie wąskiego makaronu. Z dwóch średnich cukinii powinniśmy uzyskać cztery porcje.
Na patelni grzejemy oliwę i dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę — dwa wystarczą dla podkreślenia smaku, cztery dla wyraźnego aromatu. Na patelnię dodajemy nasz surowy "makaron" i podsmażamy go z każdej strony około 5-10 minut. Nie może być za twardy, ale sprężysty i jędrny.
Na koniec dodajemy pieprz, sól i posypujemy makaron parmezanem, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Pomidorki możemy także podsmażyć na etapie dodawania na patelnię czosnku, jeśli wolimy to warzywo na ciepło.
Makaron możemy też podać z sosem bolońskim i mięsem, jednak składniki należy połączyć na sam koniec, by cukinia nie rozmiękła za bardzo.