
Reklama.
Dobry czosnek to bezzapachowy czosnek
Silny zapach czosnku, który jeszcze nie jest obrany i rozgnieciony, nie świadczy o jego dobrej jakości. Za charakterystyczny zapach czosnku odpowiedzialna jest alliina, która z warzywa uwalnia się dopiero po jego uszkodzeniu — przecięciu lub zgnieceniu ząbka.Może cię zainteresować także: Niewiarygodne, dlaczego ludzie wkładają czosnek pod poduszkę. Sprawdziliśmy
Jeśli więc w sklepie czujecie charakterystyczny zapach czosnku to znak, że czosnek został uszkodzony, więc może zepsuć się wam po przyniesieniu go do domu. Intensywny lub lekko kwaśny zapach także świadczy o tym, że nie mamy do czynienia z czosnkiem najlepszej jakości.
Jaką odmianę czosnku wybrać?
W sklepie mamy do wyboru czosnek z polskich upraw lub warzywo sprowadzane z Chin, którego jakość może być wątpliwa.Chiński czosnek poddaje się promieniowaniu, by nie kiełkował w czasie transportu i nie wytwarzał korzeni. Taki czosnek jest także zabezpieczony środkami chemicznymi, które zdecydowanie nie wzbogacają jego właściwości.
Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
Czosnek chiński jest przede wszystkim większy od czosnku wyhodowanego w Polsce. Główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę.Czosnek polski poznamy natomiast po osnówce w kolorze lekko fioletowym czy różowym. Także smak pozwoli rozpoznać nam, skąd pochodzi warzywo, które właśnie kupiliśmy.
Chiński ma smak słodkawy, mało piekący lub w ogóle nie piecze. Łatwiej się obiera, nie kiełkuje, nawet gdy długo go przetrzymujemy w kuchni, ma skłonność do szybkiego pleśnienia.
Jak podaje portal Kalendarz Rolników.pl, dobrym sposobem na sprawdzenie pochodzenia czosnku jest wsadzenie jednego ząbka do doniczki: jeśli ładnie wykiełkuje i zacznie rosnąć – to gwarancja, że ma siłę biologiczną, więc jest dobrej jakości.
Może cię zainteresować także: Zapominasz i gubisz się we własnych planach? Eksperyment pokazał, że istnieje na to naturalny "lek"