
Reklama.
Jak odgrzać makaron dzień po ugotowaniu?
Często przyrządzając pastę czy robiąc zupę gotujemy makaronu jak dla całej armii. Zostaje on na następny dzień i wtedy często nie mamy ochoty go wykorzystać, wiemy, że będzie suchy i wciągnie cały sos.Może cię zainteresować także: 7 produktów, których nigdy nie podgrzewaj w mikrofali. To może ci zaszkodzić
Wczorajszy makaron możemy z powodzeniem podsmażyć na oleju, wbić do niego jajko i energicznie wymieszać, by stworzyć makaronową jajecznicę, za którą dzieci wprost przepadają. To w przypadku, gdy nie mamy ochoty na danie z sosem czy zupę.
Jak podgrzać wczorajszy makaron, by był sprężysty i wilgotny?
Jak podgrzać wczorajszy makaron, by był sprężysty i wilgotny?
Wczorajszy makaron możemy podgrzać chwilę w garnku do gotowania na parze, to przywróci mu jędrność i sprawi, że nie będzie suchy. Jeśli nie macie takiego naczynia, to nie problem.
Wystarczy wysypać makaron na sito, na dno garnka wlać trochę wody, umieścić sito na garnku, nakryć przykrywką i ustawić średni ogień. Pod wpływem pary makaron szybko się ogrzeje.
Innym sposobem jest po prostu przelanie makaronu na sitku gorącą wodą i wrzucenie go prosto na patelnie z sosem i dodatkami. Tak samo można zrobić z ryżem.
Makaron można również podgrzać na patelni dodając odrobinę oliwy z oliwek czy też masła ziołowego. Jeśli makaron schowaliście do lodówki już połączony z sosem, warto przed podgrzaniem dania dodać do niego łyżkę lub dwie wody.
Warto zachować wodę z gotowania makaronu, bo zawiera ona cenną skrobię i podkreśla smak sosu, nadając mu aksamitności.
Najmniej polecanym sposobem podgrzewania makaronu jest mikrofalówka. Odświeżenie go na patelni po przelaniu wodą zajmie niewiele więcej czasu, a smak naprawdę robi różnicę.