
Rzeżucha niepozorna krewniaczka kapusty wygrywa w rankingu najzdrowszych warzyw. Uczeni z Uniwersytetu of New Jersey dowiedli, że rzeżucha z 47 przebadanych warzyw jest najzdrowsza. Dlaczego jest tak zdrowa? Wyjaśniają naukowcy. Wyniki badań opublikowano na łamach "Preventing Chronic Disease".
Jak sadzić rzeżuchę — doświadczenie
Jak sadzić rzeżuchę? Na wacikach, bez waty, na ręczniku papierowym, na gazie? Metod sadzenia rzeżuchy jest kilka. Najczęściej rzeżuchę sadzi się na wacie — to sposób eksperymentu z rzeżuchą ze szkoły, który często na wiosnę mają wykonać uczniowie.Ile rośnie rzeżucha w wacie?
Powinna być uprawiana około 2-3 tygodnie. Jeśli będzie regularnie podlewana, odpowiednio nasłoneczniona i ogrzana pierwsze nasiona rzeżuchy wykiełkują już po 3 dniach. Roślina ta nie jest wymagająca i jest w stanie wykiełkować na naprawdę różnych powierzchniach.Rzeżucha — właściwości
Rzeżucha znana jako pieprzyca, pochodzi z Azji i Afryki. W starożytności służyła za prezent dla faraonów, spoczywających w piramidach. W medycynie ludowej nazywana zdrowiem ciała. Dezynfekowała jamę ustną i przewód pokarmowy.Kiedy sadzić rzeżuchę?
Rzeżuchę sadzimy głównie w Wielkanoc. Bardzo dobrze, bo to okres przesilenia wiosennego, gdy skóra potrzebuje oczyszczenia i ochrony przed zmianą temperatury. Jednak rzeżucha jedzona wiosną to zdecydowanie zbyt rzadko.Smak i zapach rzeżuchy
Nie wszystkim jednak podoba się smak i zapach rzeżuchy — pikantny, ostry i specyficzny. Nie wszyscy też wiedzą, że rzeżucha wydziela olejek eteryczny, stosowany jako przyprawę, środek terapeutyczny w ziołolecznictwie oraz w aromaterapii.Jak jeść rzeżuchę?
Rzeżucha wyhodowana na wiosnę może sprawdzić się, jako składnik posiłków na Wielkanoc. Jak jeść rzeżuchę? Roślinę tę najczęściej podaje się, jako dodatek na kanapki. Można ją również wykorzystać w przygotowaniu różnego rodzaju wielkanocnych sałatek.Może cię zainteresować także: Co się stanie, jeżeli będziesz pić jedną szklankę soku z buraka każdego dnia? Będziecie zaskoczeni!