Ten jeden błąd w hodowaniu rzeżuchy powoduje smród. Jak dobrze ją zasadzić?
Redakcja MamaDu
14 lutego 2018, 14:55·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 14 lutego 2018, 14:55
Rzeżucha niepozorna krewniaczka kapusty wygrywa w rankingu najzdrowszych warzyw. Uczeni z Uniwersytetu of New Jersey dowiedli, że rzeżucha z 47 przebadanych warzyw jest najzdrowsza. Dlaczego jest tak zdrowa? Wyjaśniają naukowcy. Wyniki badań opublikowano na łamach "Preventing Chronic Disease".
Reklama.
Metody prawidłowego sadzenia rzeżuchy. Jeden błąd może kosztować nas całą hodowlę
Rzeżucha ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych
Rzeżucha w kuchni — jak i do czego ją wykorzystać?
Jak sadzić rzeżuchę — doświadczenie
Jak sadzić rzeżuchę? Na wacikach, bez waty, na ręczniku papierowym, na gazie? Metod sadzenia rzeżuchy jest kilka. Najczęściej rzeżuchę sadzi się na wacie — to sposób eksperymentu z rzeżuchą ze szkoły, który często na wiosnę mają wykonać uczniowie.
Aby zrealizować doświadczenie z rzeżuchą, watę kładziemy na talerzu, zwilżamy ją wodą. Rozsypujemy nasiona rzeżuchy i spryskujemy wodą. Niektórzy wsiewają roślinę w garnuszku, miseczce czy słoiku.
Trzeba pamiętać, by zapewnić nasionom nieustanny dopływ powietrza. Zatkanie, go ścierką, nakrętką czy pokrywką sprawi, że rzeżucha spleśnieje. Zdarza się, że przez ten błąd szkolne doświadczenie z rzeżuchą niektórym uczniom nie wychodzi.
Ile rośnie rzeżucha w wacie?
Powinna być uprawiana około 2-3 tygodnie. Jeśli będzie regularnie podlewana, odpowiednio nasłoneczniona i ogrzana pierwsze nasiona rzeżuchy wykiełkują już po 3 dniach. Roślina ta nie jest wymagająca i jest w stanie wykiełkować na naprawdę różnych powierzchniach.
Rzeżucha — właściwości
Rzeżucha znana jako pieprzyca, pochodzi z Azji i Afryki. W starożytności służyła za prezent dla faraonów, spoczywających w piramidach. W medycynie ludowej nazywana zdrowiem ciała. Dezynfekowała jamę ustną i przewód pokarmowy.
Współcześnie gości na stołach, ale tylko od święta. Szkoda, bo rzeżucha ma cenne właściwości dla osób cierpiących na zaburzenia tarczycy, nowotwory i problemy skórne.
Rzeżucha zawiera spore ilości witaminy C. Rzeżucha obowiązkowo powinna znaleźć się na talerzu kobiet w ciąży i dzieci, z racji dużej zawartości żelaza i magnezu. Ciężko w to uwierzyć, ale intensywny zapach rzeżuchy wzmacnia apetyt najmłodszych.
Roślina ta jest też przydatna w jadłospisie palaczy, bo skutecznie odtruwa organizm i zasila organizm witaminą C. Rzeżucha zawiera też witaminy K na krzepliwość i A na raka.
Kiedy sadzić rzeżuchę?
Rzeżuchę sadzimy głównie w Wielkanoc. Bardzo dobrze, bo to okres przesilenia wiosennego, gdy skóra potrzebuje oczyszczenia i ochrony przed zmianą temperatury. Jednak rzeżucha jedzona wiosną to zdecydowanie zbyt rzadko.
Tak naprawdę najlepszym czasem na odświeżenie diety rzeżuchą jest jesień i zima, gdy trudno o pełnowartościowe warzywa. Można ją łączyć ze szczypiorkiem, sałatą, kiełkami. Rzeżucha na kanapce, w sałatce, w zupie i surówce.
Na jedzenie rzeżuchy nie ma zbyt wiele czasu, bowiem szybko traci to, co najcenniejsze. Spożywaj ją na bieżącą, inaczej stanie się na tyle gorzka, że aż niesmaczna i do tego niezdrowa.
Smak i zapach rzeżuchy
Nie wszystkim jednak podoba się smak i zapach rzeżuchy — pikantny, ostry i specyficzny. Nie wszyscy też wiedzą, że rzeżucha wydziela olejek eteryczny, stosowany jako przyprawę, środek terapeutyczny w ziołolecznictwie oraz w aromaterapii.
Jak jeść rzeżuchę?
Rzeżucha wyhodowana na wiosnę może sprawdzić się, jako składnik posiłków na Wielkanoc. Jak jeść rzeżuchę? Roślinę tę najczęściej podaje się, jako dodatek na kanapki. Można ją również wykorzystać w przygotowaniu różnego rodzaju wielkanocnych sałatek.
Poza tym roślina ta może posłużyć do ozdobienia potraw na wielkanocnym stole. Co więcej, istnieją też przepisy na zupę z rzeżuchy. Warto jednak pamiętać, że podczas gotowania czy jakiejkolwiek innej obróbki termicznej rzeżucha traci wiele swoich korzystnych dla zdrowia właściwości.