O cytrynie każdy z nas wie, że jest bogata w witaminę C, ale to dopiero początek jej witamin i właściwości odżywczych. Cytryny nie doceniamy, a wyciskając ją do wody czy herbaty, pozbywamy się większości jej cennych właściwości. Dlatego postanowiłam zamrozić cytryny i w całości zetrzeć je na tarce. Według badań tak przygotowane cytryny mają 5 razy więcej witamin!
Dlaczego mrożone cytryny?
O cytrynie wiemy, że dzięki witaminie C wspomaga budowanie odporności. Wiedzieliście jednak, że cytryna zapobiega astmie, zwalcza infekcje, detoksykuje nerki oraz wątrobę,
pobudza układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi, eliminuje szkodliwe bakterie, zmniejsza stres i stany depresyjne, zwalcza nowotwory oraz oczyszcza organizm z toksyn?
.Jest tylko jedno "ale" — takie efekty może zapewnić nam jedynie cytryna spożywana w całości. Jeśli nie wyobrażacie sobie chrupania cytryny niczym jabłka, to nic straconego — cytryny możemy zamrozić, zetrzeć na tarce i dodawać do napojów oraz dań, tworząc naprawdę pyszne kompozycje.
Co więcej, cytryna spożywana w całości ma 5 razy więcej witamin, niż sam sok z niej wyciśnięty. To właśnie w jej skórce znajdują się witaminy C, A, B6 oraz E, a także kwas foliowy, wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, magnez, oraz ryboflawiny, niacyny czy tiaminy.
Zetrzyj cytryny na tarce
Musimy jednak pamiętać, że skórka cytrusów często pochłania szkodliwą chemię, najlepiej byłoby więc spożywać cytryny z własnych upraw, a te kupne dokładnie umyć. Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Aby usunąć pestycydy, po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Możemy też wykorzystać specjalne płyny do mycia owoców i warzyw.
Suchą cytrynę wsadzamy do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wystarczy zetrzeć ją na tarce (w całości, nie obierając jej ze skórki i nie usuwając pestek). I gotowe! Tak przygotowaną cytrynę możemy wykorzystać jako podstawę naprawdę
zdrowej lemoniady, dodawać do herbaty, soków, deserów, a także wszelkich dań, a nawet zup. Starta cytryna to bomba witaminowa i eliksir odporności.