
O cytrynie każdy z nas wie, że jest bogata w witaminę C, ale to dopiero początek jej witamin i właściwości odżywczych. Cytryny nie doceniamy, a wyciskając ją do wody czy herbaty, pozbywamy się większości jej cennych właściwości. Dlatego postanowiłam zamrozić cytryny i w całości zetrzeć je na tarce. Według badań tak przygotowane cytryny mają 5 razy więcej witamin!
Dlaczego mrożone cytryny?
O cytrynie wiemy, że dzięki witaminie C wspomaga budowanie odporności. Wiedzieliście jednak, że cytryna zapobiega astmie, zwalcza infekcje, detoksykuje nerki oraz wątrobę, pobudza układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi, eliminuje szkodliwe bakterie, zmniejsza stres i stany depresyjne, zwalcza nowotwory oraz oczyszcza organizm z toksyn?Może cię zainteresować także: Kiszone cytryny odmienią twoje smaki. Najlepszy przepis prosto z Maroko
Zetrzyj cytryny na tarce
Musimy jednak pamiętać, że skórka cytrusów często pochłania szkodliwą chemię, najlepiej byłoby więc spożywać cytryny z własnych upraw, a te kupne dokładnie umyć.Może cię zainteresować także: Oto sekretne składniki niebiańsko pysznej konfitury. Nasz autorski przepis da rozkosz podniebieniu













