Wokół diety w ciąży urosło mnóstwo legend, czego tak naprawdę nie można jeść w ciąży?
Wokół diety w ciąży urosło mnóstwo legend, czego tak naprawdę nie można jeść w ciąży? fot. Gardie Design & Social Media Marketing/Unsplash
Reklama.

Czego nie jeść w ciąży

Nie ma czegoś takiego jak „dieta dla kobiet w ciąży”. Warto odżywiać się zdrowo i przestrzegać kilku ograniczeń (o których przeczytacie niżej), to jednak nie oznacza konieczności przejścia na żadną restrykcyjną dietę. Czego więc unikać w tym czasie?
1. W czasie ciąży lepiej nie jeść produktów wysoko przetworzonych. Jednym z powodów jest fakt, że np. gotowe zupy w proszku, konserwy i gazowane napoje typu cola mogą utrudniać przyswajanie tak potrzebnego w czasie ciąży wapnia. Poza tym żywność taka jest też źródłem izomerów trans-nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają je m.in. chipsy, sklepowe ciasta i ciastka, twarde margaryny, czekolady. Rezygnacja z wysoko przetworzonej żywności na rzecz własnoręcznie przygotowanych posiłków bogatych w warzywa, owoce, kasze na pewno przyniesie korzyści dla organizmu mamy i jej dziecka.
2. - Należy również uważać na sery z niepasteryzowanego mleka – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie wykluczyć sery pleśniowe czy fetę w ciąży, a taki mit też pokutuje wśród ciężarnych. Chodzi tylko o to, by wybierać te z pasteryzowanego mleka.
3. Kobiety w ciąży powinny znacznie ograniczyć spożywanie wątróbki - a najlepiej całkowicie z niej zrezygnować. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A (retinolu) - nawet 22000 mcg w 100 g produktu. Kobieta w ciąży nie powinna spożywać więcej niż 3000 mcg wit. A dziennie. Nadmiar witaminy A w ciąży może prowadzić do wystąpienia wad rozwojowych płodu, a nawet poronienia.

Czego nie wolno jeść w ciąży?

Kobieta w ciąży nie może jeść surowych produktów takich jak:
  • mięso
  • jaja
  • ryby.
  • To dlatego, że surowe mięso, ryby i jajka wiążą się z pewnym ryzykiem zachorowania m.in. na salmonellę i/lub listeriozę. Zatem to nie mit – jeśli kobieta w czasie ciąży ma ochotę na sushi, warto wybrać wersję wegetariańską.

    Produkty zakazane w ciąży: alkohol

    Eksperci są zgodni co do tego, że w czasie ciąży nie wolno pić alkoholu. A jednak wciąż krążą opinie o tym, że jedna lampka wina nie zaszkodzi albo że koniak wręcz służy ciężarnej. To nieprawda. Alkohol to jedyny naprawdę zakazany produkt w diecie ciężarnej.
    Alkohol w ciąży jest zakazany - w każdej postaci i w każdej ilości.
    - Nie ma danych dotyczących dopuszczalnej dawki albo okresu, w którym ewentualnie alkohol można by pić - przestrzega Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - Nawet niewielka dawka w krytycznym momencie, gdy właśnie rozwija się jakiś narząd u naszego dziecka może odnieść negatywne skutki na zawsze. Zaobserwowano na przykład anomalie w rozwoju wątroby, serca czy nerek.
    Dzieci kobiet pijących nawet niewielką ilość alkoholu w ciąży mają zazwyczaj słabsze kości i są bardziej podatne na ich łamanie. Alkohol pity na początku ciąży (gdy część kobiet nie wie nawet o tym, że są w ciąży) negatywnie wpływa na rozwój mózgu, ten wypijany w trzecim trymestrze z kolei zaburza wzrost dziecka.
    Najsilniejszym z zaburzeń dzieci kobiet, które piły alkohol w ciąży, jest FAS. Jest to nieuleczalny zespół zaburzeń, które powstają u dziecka i determinują całe jego życie. - Lepiej powstrzymać się przez 9 miesięcy, niż narazić nasze dziecko na lata chorób, kalectwa i słabości - podkreśla Błażejewska-Stuhr.
    .

    Produkty zakazane w ciąży: lista

    Podsumowując, w ciąży warto sięgać po świeże produkty ze sprawdzonych źródeł, unikać wysoko przetworzonej żywności, stawiać na zdrową kuchnię. Lista produktów zakazanych w ciąży jest jednak krótka:
  • alkohol i inne używki
  • surowe mięso
  • trzy
  • surowe jajka
  • surowe ryby
  • wyroby z niepasteryzowanego mleka (np. sery)
  • wątróbka.

  • Na poniższych grafikach zobaczysz przykładowe posiłki, składające się z produktów, których nie powinno się jeść w ciąży, m.in. z krakersów, zup na bazie kostek rosołowych itp.
    .
    logo