
Jeśli twoje dziecko cierpi na alergię pokarmową, wiesz, że musisz czytać etykiety produktów spożywczych ze skrupulatnością godną detektywa. Teraz będzie ci trochę łatwiej, ponieważ Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przygotował praktyczne rady, jak zaleźć alergeny pokarmowe w listach składników.
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na konkretny produkt spożywczy, np. mleko krowie, cytrusy czy jajka kurze. NFZ szacuje, że w Polsce około 12 mln osób cierpi na jakiś rodzaj alergii, w tym także tę pokarmową. Uczulenie na składniki spożywcze często zdarza się też u niemowląt i małych dzieci, objawiając się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (m.in. wymiotami i biegunkami), ale też alergicznymi zmianami skórnymi, np. pokrzywką.
Informacje o alergenach na opakowaniu
Zgodnie z przepisami producenci żywności muszą umieszać na opakowaniach informacje dotyczące alergenów znajdujących się w składzie danego produktu. To cenna informacja nie tylko dla alergików, ale i osób przygotowujących dla nich posiłki. Sposoby informowania o alergenach mogą być różne: może np. być to osobna wzmianka albo wyróżnienie w liście składników pogrubioną czcionką, innym kolorem itd.
Na opakowaniu musi też znaleźć się informacja o możliwej zawartości konkretnego alergizującego składnika, nawet jeśli produkt go nie zawiera, ale w zakładzie produkowana jest inna żywność z jego zawartością.
Jakie alergeny muszą być wykazane na opakowaniu produktów spożywczych? Zgodnie z unijnym prawem jest ich 14:
Najczęstsze alergeny pokarmowe
Wśród produktów spożywczych, które uczulają najczęściej, wymienia się m.in.:
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- migdały
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- orzechy nerkowca.
Orzechy znajdziesz też w produktach pochodnych, m.in. w ciastach i ciasteczkach, curry, deserach, sosach.
Uczulać mogą też np. soja, sezam, seler i gorczyca. Wszystkie te pokarmy mogą znajdować się w składzie innych produktów spożywczych, dlatego jeśli masz w domu alergika, zawsze czytaj uważnie etykiety.
Zalecenia EFSA w przypadku alergii pokarmowych
Oprócz uważnego czytania etykiet, naukowcy z EFSA zalecają alergikom:
źródło: informacja prasowa
