Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na konkretny produkt spożywczy, np. mleko krowie, cytrusy czy jajka kurze. NFZ szacuje, że w Polsce około 12 mln osób cierpi na jakiś rodzaj alergii, w tym także tę pokarmową. Uczulenie na składniki spożywcze często zdarza się też u niemowląt i małych dzieci, objawiając się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (m.in. wymiotami i biegunkami), ale też alergicznymi zmianami skórnymi, np. pokrzywką.
Informacje o alergenach na opakowaniu
Zgodnie z przepisami producenci żywności muszą umieszać na opakowaniach informacje dotyczące alergenów znajdujących się w składzie danego produktu. To cenna informacja nie tylko dla alergików, ale i osób przygotowujących dla nich posiłki. Sposoby informowania o alergenach mogą być różne: może np. być to osobna wzmianka albo wyróżnienie w liście składników pogrubioną czcionką, innym kolorem itd.
Na opakowaniu musi też znaleźć się informacja o możliwej zawartości konkretnego alergizującego składnika, nawet jeśli produkt go nie zawiera, ale w zakładzie produkowana jest inna żywność z jego zawartością.
Jakie alergeny muszą być wykazane na opakowaniu produktów spożywczych? Zgodnie z unijnym prawem jest ich 14:
Najczęstsze alergeny pokarmowe
Wśród produktów spożywczych, które uczulają najczęściej, wymienia się m.in.:
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- migdały
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- orzechy nerkowca.
Orzechy znajdziesz też w produktach pochodnych, m.in. w ciastach i ciasteczkach, curry, deserach, sosach.
Uczulać mogą też np. soja, sezam, seler i gorczyca. Wszystkie te pokarmy mogą znajdować się w składzie innych produktów spożywczych, dlatego jeśli masz w domu alergika, zawsze czytaj uważnie etykiety.
Zalecenia EFSA w przypadku alergii pokarmowych
Oprócz uważnego czytania etykiet, naukowcy z EFSA zalecają alergikom:
źródło: informacja prasowa