Raczej nie trzeba nikogo przekonywać, że nie powinno się jeść spleśniałych malin. Co jednak zrobić z obitymi jabłkami, które leżą już jakiś czas w kuchni? Albo kalafiorem, który od długiego leżenia ma ciemne plamy? Oto kilka podpowiedzi, które owoce i warzywa można jeść, mimo tego, że nie są już najświeższe, a które lepiej wyrzucić.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Nie wszystkie owoce i warzywa, które straciły atrakcyjny wygląd i nie są pierwszej świeżości, trzeba wyrzucać – część można wykorzystać.
Co zrobić z pożółkłym brokułem, brązowymi bananami, pomarszczonymi marchewkami?
Wyrzuć ziemniaki z pędami i stare, poobijane jabłka – mogą zawierać związki chemiczne, które szkodzą zdrowiu.
Nie zawsze niemarnowanie jedzenia jest zdrowe
Nie wszystkie owoce i warzywa, które leżą zbyt długo, można zjeść. Są też takie produkty, którymi można śmiało się zajadać, nawet jeśli ich wygląd nie jest atrakcyjny. Nagrała o tym film na Instagramie influencerka znana jako zielona_sroka. Kasia Kwaśny znana jest w sieci z promowania minimalizmu.
Często w swoich filmach i postach opowiada o tym, jak można coś ponownie wykorzystać, aby jak najmniej zmarnować. Tak samo opowiedziała o warzywach i owocach, które nie są już pierwszej świeżości. Ile razy w koszyku czy misce w kuchni znajdowałaś obite, brązowe jabłko, przy którym zastanawiałaś się, jak jeszcze można je wykorzystać? A może odkryłaś w koszyku pod stołem ziemniaki, które zaczęły puszczać pędy i nie wiesz, czy obrać je i wrzucić do zupy? Przecież takie wykorzystanie jest ekologiczne i zaoszczędza pieniądze, które byśmy wyrzuciły wraz z poobijanym lub przekwitłym warzywem.
Które warzywa i owoce można wykorzystać, jeśli zwiędły?
W filmie dowiadujemy się, że nadpsute, poobijane jabłka można wykorzystać np. do zrobienia przecieru lub nadzienia do szarlotki, ale czasem takie owoce mogą nieść za sobą ryzyko zakażenia patuliną, czyli chemicznym związkiem, który wytwarza się na niektórych groźnych gatunkach pleśni. Kasia opowiada też o innych owocach i warzywach:
Ziemniaki z pędami i/lub zieloną skórką – wyrzuć, bo zawierają solaninę.