Lista owoców i warzyw, które skażone są największą ilością pestycydów, czyli środków ochrony roślin, chroniących przed grzybami, owadami i chwastami, to tzw. brudna dwunastka. Od 2004 roku Environmental Working Group (EWG) co roku sporządza taką listę produktów, które są najbardziej szkodliwe dla człowieka i których najbardziej należy unikać.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Pestycydy to środki ochrony roślin, które są potrzebne w dużych hodowlach do ochrony owoców i warzyw przed grzybami i owadami.
Co roku publikowana jest lista najbardziej skażonych owoców i warzyw, czyli brudna dwunastka. To produkty, na których najwięcej jest niebezpiecznych substancji.
W kontrze do brudnej 12 naukowcy publikują też czystą piętnastkę, czyli 15 owoców i warzyw, które warto jeść w każdej ilości, bo są wolne od pestycydów.
Pestycydy są niebezpieczne dla ludzi
Brudną 12, czyli ranking owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami, EWG (Environmental Working Group) publikuje na podstawie danych, które gromadzi Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Pestycydy, które przyjmujemy do naszego organizmu na skażonych nimi warzywach, spożywane w nadmiarze mogą uszkodzić układ nerwowy, spowodować problemy skórne, a nawet prowadzić do zachorowania na nowotwór (wiele z nich jest substancjami rakotwórczymi).
Są niebezpieczne dla człowieka, ale często bardzo potrzebne do hodowli owoców i warzyw na przemysłową skalę. Spożywanie pestycydów w dużych ilościach jest szczególnie groźne dla małych dzieci i kobiet w ciąży, bo negatywnie wpływają na układ hormonalny i mogą prowadzić do zakłóceń w rozwoju płodu. Chemikalia z pestycydów mają też wpływ na rozwój mózgu dzieci.
EPA, czyli amerykańska Agencja Ochrony Środowiska, podaje, że: "Chlorpiryfos (zakazany już przez EPA, wcześniej stosowany do uprawy kalafiora, brokułów i drzew owocowych – przyp. red.) zawiera enzym, który prowadzi do neurotoksyczności i jest powiązany z potencjalnymi problemami neurorozwojowymi u dzieci". W kontrze do brudnej 12 specjaliści publikują również co roku listę czystej piętnastki, czyli produktów najmniej skażonych pestycydami.
Brudna dwunastka 2022
W liście z tego roku są zarówno owoce, jak i warzywa. Listę na swoim Twitterze opublikowało CNN. Z naszych obserwacji wynika, że są to szczególnie warzywa, które wiele z nas włącza do codziennej diety, myśląc, że są szczególnie zdrowe i dobrze wpływają np. na odchudzanie. Wśród nich jest m.in. jarmuż i szpinak.
Oto 12 owoców i warzyw, na które w tym roku należy szczególnie uważać:
Naukowcy z EWG w wywiadzie dla CNN mówią o tym, że jeśli produkty, które uwielbiamy i jemy na co dzień, znajdują się na liście brudnej 12, warto je kupować w miejscach, w których wiemy, że produkty pochodzą z ekologicznych upraw.
Alexis Temkin, toksykolożka z EWG, dodała także, że podstawowym zabezpieczeniem przed pestycydami, oprócz kupowania z ekologicznych upraw, jest staranne mycie owoców i warzyw. Badaczka dodała także, że światowy rynek dąży do tego, by pestycydów było coraz mniej, a ekologicznych i bezpiecznych upraw jeszcze więcej.
Specjaliści wymieniają, co – oprócz wybierania produktów z czystej 15 – robić, by zmniejszyć ryzyko spożywania pestycydów i metali ciężkich. Nie można całkiem rezygnować z produktów z brudnej 12, bo one są wartościowe i dostarczają do organizmu wiele witamin i składników mineralnych. Oprócz kupowania owoców i warzyw w ekologicznych źródłach:
dokładnie myj produkty przed zjedzeniem – wystarczy bieżąca woda
kupuj u lokalnych dostawców, bezpośrednio od rolnika i drobnych hodowców
kupuj i jedz owoce i warzywa sezonowe. Mroź je, by zimą i jesienią móc jeść jak najbardziej wartościowe produkty, które dojrzewały latem. Tak można przygotować paczki gotowych warzyw i owoców, które użyjemy do sosów, kompotów, dań pieczonych itp.
Czysta piętnastka, czyli to warto kupować i jeść
W kontrze do brudnej dwunastki specjaliści opublikowali również listę bezpiecznych produktów, w których są śladowe ilości pestycydów, które nie są dla człowieka groźne albo nie są w ogóle wykorzystywane w uprawach. Naukowcy zalecają sięganie po nie i jedynym warunkiem ich spożywania jest mycie ich przed spożyciem. Wśród nich znajdują się:
W raporcie EWG stwierdzono, że prawie 70 proc. owoców i warzyw na liście nie miało wykrywalnych pozostałości pestycydów (czyli te są na 15 miejscach wymienionych powyżej), podczas gdy prawie 5 proc. (czyli brudna 12) miało pozostałości co najmniej dwóch pestycydów.