Najbezpieczniej byłoby oczywiście sięgać po własne warzywa i owoce lub robić zakupy u lokalnych dostawców czy w ekologicznych sklepach. Niestety te kupowane w marketach zazwyczaj są nośnikami pestycydów i środków chemicznych, a te nie tak łatwo zmyć pod bieżącą wodą. Większość z nas tylko tak czyści warzywa i owoce, a to duży błąd.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
W konwencjonalnych uprawach stosuje się szereg środków chemicznych, których nie da się zmyć samą wodą.
Dzięki naturalnym preparatom można skutecznie pozbyć się drobnoustrojów, chemikaliów i pestycydów z warzyw i owoców.
Myjąc prawidłowo warzywa i owoce, unikniesz alergii i zatruć pokarmowych.
Jeśli kupujesz warzywa i owoce, które nie pochodzą z ekologicznych upraw, najpewniej do ich hodowli zostały wykorzystane sztuczne nawozy. Co więcej, coraz częściej stosuje się substancje konserwujące, dzięki którym owoce i warzywa wyglądają ładniej. Niestety te mogą wywoływać alergie, a nawet zatrucia pokarmowe. Przed zjedzeniem czy dalszą obróbką warto je odpowiednio wyczyścić.
Higiena pracy
Mało kto o tym myśli, ale zanim dotkniemy warzyw i owoców, sami powinniśmy dokładnie umyć ręce wodą z mydłem. Wiele drobnoustrojów przenosimy sami na brudnych rękach. Nie wiemy też, kto dotykał produktów przed nami (ale z pewnością nie miał czystych rąk!). Dlatego zwróć uwagę, gdzie odkładasz warzywa przed przygotowaniem ich do posiłku. Umyj także dokładnie zlew, w którym będziesz myć warzywa lub owoce, gdyż ten jest siedliskiem wielu bakterii. Do czyszczenia warzyw warto kupić także szczoteczkę z miękkim włosiem (ją także regularnie czyść i wymieniaj).
Jeśli jeszcze nie masz, koniecznie kup oddzielną deskę do warzyw i owoców. Jeśli warzywa lub owoce obierałaś na desce, pamiętaj, by przed siekaniem wszystko ponownie oczyścić.
Warzywa i owoce powinnaś umyć, dopiero gdy zamierzasz je zjeść lub ugotować, gdyż wilgoć może spowodować namnażanie się bakterii. Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?
Woda z octem
By skutecznie pozbyć się bakterii, które mogą znajdować się na skórce, warzywa i owoce warto najpierw umyć w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, winnego lub spirytusowego. W ten sposób zneutralizujesz także azotany. Można także w wodzie rozpuścić kwasek cytrynowy. Wystarczą 3-5 minuty moczenia w tak kwaśnym roztworze.
Soda oczyszczona
Następnie w świeżej wodzie rozpuść sodę oczyszczoną (łyżka na 1 lir wody) i namocz produkty przez kilka minut. Druga kąpiel, tym razem w odczynie zasadowym, powoli pozbyć się pestycydów i nawozów.
Po takich dwóch krokach możesz przepłukać warzywa i owoce czysta bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym i dalej działać.
Ozonowanie
Można również kupić specjalne urządzenie do ozonowania warzyw i owoców. Ozon usuwa środki ochrony roślin z powierzchni roślin, fungicydy, pestycydy, dezynfekują je, poprawiają bezpieczeństwo i przedłużają trwałość.