By je wydobyć z rośliny, należy rozgnieść czosnek i zostawić na jakieś 10 minut, bo wypuścił najbardziej cenny sok. My proponujemy wykonanie z niego
zdrowotnej bezalkoholowej nalewki, nazywanej również syropem z czosnku – jej działanie jest niesamowite.
Syrop z czosnku – przepis
Aby przygotować syrop czosnkowy, będziesz potrzebować:
2 główek czosnku (pamiętaj, by nie był to tzw. czosnek chiński, musi być polska odmiana, która ma więcej soku)
soku wyciśniętego z 2 cytryn
8 łyżek miodu (najlepiej jasnego: lipowy, akacjowy, wielokwiatowy. Musi też być naturalny, najlepszy jest w prywatnej pasieki)
2 szklanki wody - przegotowanej i ostudzonej
Samo naszykowanie syropu nie wymaga jakichś specjalnych zdolności. Obierz czosnek ze skorupki i zmiażdż wszystkie ząbki, możesz je
przecisnąć przez praskę. Dodaj sok z cytryny, miód i dolej szklankę wody, całość wymieszaj. Następnie zblenduj całość w mikserze na gładką masę. Przelej ją do czystego i wyparzonego słoika i odstaw całość na 2 dobry w ciemne i chłodne miejsce, by
syrop "nabrał mocy".