Genialny trik na błyskawiczne obieranie jajek. Zobacz na filmie, co dodać do gotowania

Martyna Pstrąg-Jaworska
01 października 2024, 16:23 • 1 minuta czytania
Ile razy gotowałaś jajka na twardo i złościłaś się, że skorupka źle odchodzi od białka podczas obierania? Jeśli używamy jajek do sałatki czy pasty jajecznej, ich wygląd nie jest aż tak ważny. Kiedy jednak robimy np. jajka faszerowane, idealny kształt białka może być dla nas istotny. Oto genialna metoda na łatwe zdjęcie skorupki jajka.
Jajka na twardo czasami mają skorupkę, którą ciężko zdjąć. fot. primipil/123rf.com
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Genialny trik na gotowanie jajek

W sieci można znaleźć różne porady dotyczące trików na szybsze i sprawniejsze sprzątanie lub gotowanie. Sama chętnie z tych porad korzystam i sprawdzam na własnej skórze, które faktycznie działają. W naszym portalu czasami dzielę się takimi sprytnymi sposobami, które ułatwiają życie szczególnie rodzicom (choć nie tylko). W ostatnim czasie znalazłam świetny sposób na gotowanie jajek na twardo, dzięki któremu obieranie skorupki będzie dużo łatwiejsze.


Czasami skorupka jajka po ugotowaniu jest wyjątkowo odporna na obieranie. Nawet kiedy dobrze ją obtłuczemy, zdarza się, że kawałki skorupki są mocno przyklejone do ugotowanego białka i odrywają się razem z nim. Niektórzy są zdania, że wiele zależy od tego, co jadła kura, która zniosła jajko albo jak stare jajko jest. Istnieją sposoby na to, by skorupka po ugotowaniu jajka odchodziła delikatnie i prawie w całości – niezależnie od daty przydatności jajek.

Wystarczy do gotowania użyć substancji, które wchodzą ze skorupką w reakcję. Jeśli znamy podstawy chemii, wiemy bowiem, że skorupka jajka w reakcji z kwasami zmiękcza się. Dlatego do garnka z wodą, w którym gotujemy jajka na twardo, warto dodać 1-2 grube plastry cytryny. Kwas zawarty w owocu wejdzie ze skorupką jajka w reakcję. Ta stanie się nieco delikatniejsza i łatwiejsza do zdjęcia. Podobnie działa na skorupkę dolana do gotowania łyżka octu.

Metodę poleca Iwona Rychter, twórczyni cyfrowa, która na Instagramie zajmuje się pokazywaniem sprytnych rozwiązań na prowadzenie domu, sprzątanie czy gotowanie. Influencerka pokazuje, żeby cytrynę włożyć od razu do wody razem z jajkami i całość zagotować. Aby wzmocnić efekt łatwego zdejmowania skorupek, jajka można od razu po ugotowaniu ostudzić w zimnej wodzie – hartowanie skorupek również sprawi, że łatwiej się obiorą. Na instagramowym nagraniu widać, że Rychter używa w tym celu kostek lodu wrzuconych do garnka z wodą i jajkami.

Czytaj także: https://mamadu.pl/151923,jak-gotowac-jajka-na-twardo-i-miekko-czas-gotowania-dla-rozmiarow-s-m-l