
Reklama.
Co zrobić, by jajka dłużej były świeże?
Niektórzy trzymają jajka w lodówce nawet kilka miesięcy, z myślą, że jest to produkt, który się nie psuje. To błąd. Mówi się o tym, że jajka można przechowywać w odpowiednich warunkach maksymalnie przez miesiąc. Lepiej jest jednak zjeść je szybciej.Może cię zainteresować także: Co oznacza plamka na żółtku i nierówna skorupka? Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże
Poza tym warto odpowiednio je zabezpieczyć. Część osób zapewne słyszała o pomyśle, by raz na tydzień je obracać – ten sposób jest powszechnie znany. Ale czy wiedzieliście o tym, że przed włożeniem jajek do lodówki warto je zabezpieczyć olejem roślinnym? Dzięki temu dłużej zachowają swoją świeżość.
Nie tylko smarowanie olejem
Są też inne patenty na wydłużenie żywotności jajek. Zamiast olejem roślinnym można je również posmarować wazeliną. W tym przypadku pamiętajmy jednak, by przed samym smażeniem jajek, dokładnie je umyć.Jajka trzymajmy zawsze w lodówce – najlepiej na półce, a nie na drzwiach, ponieważ jest to najcieplejsze miejsce w całym sprzęcie. Jeśli będziemy przechowywać jajka poza lodówką, możemy się spodziewać, że dużo szybciej staną się nieświeże.
Może cię zainteresować także: Sekretny składnik jaj po turecku! Idealne nie tylko na śniadanie [przepis]