
Proste domowe triki mogą znacznie ułatwić nam życie. Patenty, dzięki którym mamy okazję przedłużyć żywotność konkretnych produktów są na wagę złota. Oto jeden z nich – banalny sposób na sprawienie, że jajka dłużej będą świeże.
Co zrobić, by jajka dłużej były świeże?
Niektórzy trzymają jajka w lodówce nawet kilka miesięcy, z myślą, że jest to produkt, który się nie psuje. To błąd. Mówi się o tym, że jajka można przechowywać w odpowiednich warunkach maksymalnie przez miesiąc. Lepiej jest jednak zjeść je szybciej.Może cię zainteresować także: Co oznacza plamka na żółtku i nierówna skorupka? Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże
Nie tylko smarowanie olejem
Są też inne patenty na wydłużenie żywotności jajek. Zamiast olejem roślinnym można je również posmarować wazeliną. W tym przypadku pamiętajmy jednak, by przed samym smażeniem jajek, dokładnie je umyć.Może cię zainteresować także: Sekretny składnik jaj po turecku! Idealne nie tylko na śniadanie [przepis]