Pieczesz mięso w ten sposób? Nawet nie wiesz, jak sobie szkodzisz

Martyna Pstrąg-Jaworska
07 marca 2023, 16:18 • 1 minuta czytania
Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami i staramy się jeść zdrowiej i prościej. Okazuje się, że nie każdy wie, jak uniknąć plastiku w posiłkach. Opowiedziała o tym na Instagramie pewna mama, która przestrzega przed przygotowaniem mięsa w rękawie do pieczenia.
Mięso pieczone w rękawie do pieczenia może zawierać mikroplastiki. fot. archiwum prywatne
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Domowe pieczone mięso lepsze niż sklepowe

Domowe pieczenie mięsa to rozwiązanie znacznie zdrowsze niż kupowanie gotowych wędlin w sklepie. Wiele z nas chce żywić się bardziej świadomie, ekologicznie i prosto, więc rezygnujemy z gotowych produktów na rzecz przygotowania ich samodzielnie w domu. Jest to też spowodowane dużą zawartością sztucznych składników, które mają konserwować mięso.

Dlatego decydujemy się na upieczenie mięsa w domu, we własnym piekarniku. Sięgamy po rękaw do pieczenia, wkładamy do niego schab lub indyka, które będziemy jeść na kanapkach. Przygotowujemy też w ten sposób kurczaka czy pieczeń wieprzową, które chcemy podać na obiad. Wydaje nam się, że to świetny sposób, bo folia do pieczenia zatrzyma wilgoć i tłuszcz w mięsie, dzięki czemu będzie kruche i soczyste.

Rękaw do pieczenia i mikroplastiki

Tymczasem prawda o rękawie do pieczenia jest zupełnie inna. Szczególnie dla tych, którzy dotychczas uważali, że pieczenie w nim jest wyjątkowo wygodne, a mięso wyjątkowo smaczne, bo soczyste. Sylwia Panek, znana na Instagramie jako mama.chemik opublikowała wpis o tym, dlaczego rękawy do pieczenia negatywnie wpływają na zdrowie. Otóż pieczenie posiłków w rękawie do pieczenia sprawia, że na jedzeniu osadzają się mikroplastiki.

Wszystko przez to, że foliowy rękaw do pieczenia pod wpływem wysokiej temperatury wchodzi w reakcję chemiczną i jego kawałki oddzielają się i osadzają na jedzeniu. Tak samo, jak jesteśmy narażeni na spożywanie ogromnych ilości plastiku z torebek, w których gotujemy ryż i kasze, tak samo w przypadku rękawów do pieczenia, które uwalniają bisfenol A (czyli organiczny związek chemiczny, którego używa się w produkcji tworzyw sztucznych, a który wyjątkowo szkodzi naszemu organizmowi), spożywamy z pieczonym mięsem dużo mikroplastików.

Nie ma jednoznacznych dowodów i badań na to, że mikroplastik robi ogromną szkodę naszemu organizmowi, co jest tą złą wiadomością. To, jak bardzo negatywne skutki ma wieloletnie jego spożywanie razem z posiłkami, okaże się dopiero za wiele lat. Warto jednak już teraz być świadomym konsumentem.

Jeśli staramy się jeść zdrowo, to unikajmy również tego plastiku, którego na posiłkach nie widać gołym okiem. W przypadku np. nabłyszczacza do zmywarki, którego resztki zjadamy na niedokładnie opłukanych naczyniach, okazało się bowiem, że dosłownie niszczy komórki nabłonka w jelitach. Być może w przypadku mikroplastiku z rękawa do pieczenia jest podobnie.

Czytaj także: https://mamadu.pl/149109,mikroplastik-w-popularnych-butelkach-dla-niemowlat-chron-swoje-dziecko