logo
Pieczone mięso to świetny pomysł na pyszny obiad. fot.pixabay
Reklama.

5 sprytnych wskazówek, dzięki którym pieczone mięso będzie idealne:

1. Wybierz odpowiedni kawałek

Kupując wieprzowinę pakowaną próżniowo w markecie, możesz nie być w stanie ocenić, jak mięso wygląda. Lepiej udać się do mięsnego i wybrać ładny symetryczny i nieposzarpany kawałek. Nie powinien przekraczać 2-2,5 kilograma. Kawałek powinien być bez kości, ale trochę tłuszczyku nie zaszkodzi.

2. Pamiętaj o marynacie

Jeśli masz w planach upieczenie mięsa, należy je zacząć szykować nawet 2-3 dni wcześniej. Mięso możesz na ten czas umieścić w solance. Zagotuj wodę z solą, czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, a po przestudzeniu włóż do niej wieprzowinę na 2 dni (minimum całą noc). Zamiast w solance możesz potrzymać mięso w wybranej przez ciebie marynacie. Dzięki temu mięso skruszeje, a smaki wędą głębiej.

3. Przygotuj mięso do pieczenia

Po pierwsze wyjmij mięso 2-3 godziny wcześniej z lodówki, by złapało pokojową temperaturę. Dzięki temu wieprzowina upiecze się równomiernie. Po drugie zamknij pory mięsa. Możesz to zrobić, przesmażając mięso z każdej strony lub wsadzając do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20 minut.

Mięso najlepiej piec w brytfance lub naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wiele gospodyń chwali sobie także pieczenie w rękawie. Dzięki temu mięso się nie przesuszy. Wieprzowinę należy podlać połową szklanki wody.

4. Nie piecz dłużej niż trzeba

Ważne, by nie piec mięsa w zbyt wysokiej temperaturze. Nie można tego robić także dłużej niż potrzeba. 160-180 stopni wystarczy. Całkowity czas pieczenia należy obliczyć według wagi wybranego kawałka. Przyjmuje się, że wieprzowina powinna się piec 60 minut na każdy kilogram, czyli 1,5 kawałek będziemy piec 90 minut. Mięso piecz pod przykryciem i co jakiś czas polewaj sosem, który jest w brytfance. Pod sam koniec możesz je odkryć, by skórka się przypiekła.

By sprawdzić, czy mięso jest gotowe, możesz także posłużyć się termometrem lub termosondą z piekarnika. Dla upieczonej wieprzowiny optymalna temperatura w środku to 76-78°C.

5. Mięso musi odpocząć

Nie podawaj mięsa zaraz po upieczeniu. Odczekaj 15-20 minut, by wszystkie soki równomiernie się rozłożyły. W tym czasie mięso nie powinno być w piekarniku, ale warto je przykryć.

Czytaj także: