GIS ostrzega: nie jedz takich jabłek! Tu nie ma miejsca na kompromisy
Kupujemy na zapas
W codziennej gonitwie nie mamy czasu na bieganie po sklepach. Wiele rodzin robi większe zakupy w weekend, żeby zaoszczędzić czas i mieć pod ręką zdrowe przekąski dla dzieci.
We wrześniu chętnie do śniadaniówek wkładamy jabłka, śliwki czy pomidory, jednak Główny Inspektor Sanitarny apeluje, żebyśmy dokładnie oglądali jedzenie, nim wyląduje ono w naszych ustach.
Pleśń? Tego się nie da odkroić!
Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że pleśń jest toksyczna i pod żadnym pozorem nie należy jeść żywności, która zaczyna pleśnieć. Jeśli zauważysz choćby maleńką plamę pleśni na jabłkach, pomidorach, czy jakimkolwiek innym produkcie spożywczym, musisz wyrzucić go w całości.
Pleśń jest grzybem, a to oznacza, że widoczny na skórce jabłka czy w miejscu szypułki pomidora wykwit jest tylko ułamkiem tego, co dzieje się w owocu czy warzywie. Wilgotne, kwasowe środowisko, czyli wnętrze owoców i warzyw, jest doskonałym środowiskiem do rozwoju pleśni, dlatego każdą sztukę żywności należy bardzo dokładnie oglądać pod tym kątem.
Pleśń jest toksyczna i bardzo szkodliwa
Jedzenie spleśniałych owoców może doprowadzić do zatrucia organizmu, a w skrajnych przypadkach nawet śmierci. Dodatkowo pleśń na produktach spożywczych w dłuższej perspektywie przyczynia się do powstawania alergii, wrzodów, chorób jelit i wątroby, problemów z oddychaniem. Spleśniałe jedzenie może prowadzić do powstawania nowotworów.
Tu nie ma miejsca na oszczędność, pleśń na jabłuszku to konieczność wyrzucenia go w całości.
Czytaj także: https://mamadu.pl/165400,masz-taki-talerzyk-w-domu-pozbadz-sie-go-juz-teraz-gis-ostrzega