
Mitów na temat zdrowej diety i magicznych sposobów na odchudzanie jest mniej więcej tyle samo, co powszechnie znanych prawd. Czy przekonanie, że jedno jabłko dziennie ochroni nasz organizm przed infekcjami to mit czy fakt? Postanowiła to sprawdzić pewna dziennikarka.
Dziennikarka postanowiła, że włączy jabłka do codziennej diety i poza tym nie zmieni w niej nic. W ten sposób miała się przekonać czy rzeczywiście odczuje jakąkolwiek różnicę i wówczas będzie miała pewność, że różnica ta wynika bezpośrednio z jabłkowego dodatku w diecie. Kobieta nie przyjmowała w tym czasie również leków i suplementów diety.
Jabłka są bardzo bogate w występujące naturalnie składniki mineralne – żelazo, potas, magnez i cynk. Wzbogaca je błonnik, witamina C oraz flawonidy, czyli przeciwutleniacze, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki naszego ciała. Flawonidy mają działanie moczopędne i przeciwzapalne.