Brudna dwunastka 2022 - tych produktów lepiej unikać na swoim talerzu. Nowy ranking owoców i warzyw

Martyna Pstrąg-Jaworska
13 maja 2022, 12:28 • 1 minuta czytania
Lista owoców i warzyw, które skażone są największą ilością pestycydów, czyli środków ochrony roślin, chroniących przed grzybami, owadami i chwastami, to tzw. brudna dwunastka. Od 2004 roku Environmental Working Group (EWG) co roku sporządza taką listę produktów, które są najbardziej szkodliwe dla człowieka i których najbardziej należy unikać.
Brudna dwunastka i czysta piętnastka na rok 2022 to ranking najbardziej skażonych i wolnych od pestycydów owoców i warzyw. PIOTR KAMIONKA/REPORTER/EastNews
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Pestycydy są niebezpieczne dla ludzi

Brudną 12, czyli ranking owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami, EWG (Environmental Working Group) publikuje na podstawie danych, które gromadzi Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Pestycydy, które przyjmujemy do naszego organizmu na skażonych nimi warzywach, spożywane w nadmiarze mogą uszkodzić układ nerwowy, spowodować problemy skórne, a nawet prowadzić do zachorowania na nowotwór (wiele z nich jest substancjami rakotwórczymi).

Są niebezpieczne dla człowieka, ale często bardzo potrzebne do hodowli owoców i warzyw na przemysłową skalę. Spożywanie pestycydów w dużych ilościach jest szczególnie groźne dla małych dzieci i kobiet w ciąży, bo negatywnie wpływają na układ hormonalny i mogą prowadzić do zakłóceń w rozwoju płodu. Chemikalia z pestycydów mają też wpływ na rozwój mózgu dzieci.

EPA, czyli amerykańska Agencja Ochrony Środowiska, podaje, że: "Chlorpiryfos (zakazany już przez EPA, wcześniej stosowany do uprawy kalafiora, brokułów i drzew owocowych – przyp. red.) zawiera enzym, który prowadzi do neurotoksyczności i jest powiązany z potencjalnymi problemami neurorozwojowymi u dzieci". W kontrze do brudnej 12 specjaliści publikują również co roku listę czystej piętnastki, czyli produktów najmniej skażonych pestycydami.

Brudna dwunastka 2022

W liście z tego roku są zarówno owoce, jak i warzywa. Listę na swoim Twitterze opublikowało CNN. Z naszych obserwacji wynika, że są to szczególnie warzywa, które wiele z nas włącza do codziennej diety, myśląc, że są szczególnie zdrowe i dobrze wpływają np. na odchudzanie. Wśród nich jest m.in. jarmuż i szpinak.

Oto 12 owoców i warzyw, na które w tym roku należy szczególnie uważać:

1. Truskawki 2. Szpinak 3. Jarmuż 4. Nektarynki 5. Jabłka 6. Winogrona 7. Papryka (słodka i ostra) 8. Wiśnie i czereśnie 9. Brzoskwinie 10. Gruszki 11. Seler 12. Pomidory

Naukowcy z EWG w wywiadzie dla CNN mówią o tym, że jeśli produkty, które uwielbiamy i jemy na co dzień, znajdują się na liście brudnej 12, warto je kupować w miejscach, w których wiemy, że produkty pochodzą z ekologicznych upraw.

Alexis Temkin, toksykolożka z EWG, dodała także, że podstawowym zabezpieczeniem przed pestycydami, oprócz kupowania z ekologicznych upraw, jest staranne mycie owoców i warzyw. Badaczka dodała także, że światowy rynek dąży do tego, by pestycydów było coraz mniej, a ekologicznych i bezpiecznych upraw jeszcze więcej.

Specjaliści wymieniają, co – oprócz wybierania produktów z czystej 15 – robić, by zmniejszyć ryzyko spożywania pestycydów i metali ciężkich. Nie można całkiem rezygnować z produktów z brudnej 12, bo one są wartościowe i dostarczają do organizmu wiele witamin i składników mineralnych. Oprócz kupowania owoców i warzyw w ekologicznych źródłach:

Czysta piętnastka, czyli to warto kupować i jeść

W kontrze do brudnej dwunastki specjaliści opublikowali również listę bezpiecznych produktów, w których są śladowe ilości pestycydów, które nie są dla człowieka groźne albo nie są w ogóle wykorzystywane w uprawach. Naukowcy zalecają sięganie po nie i jedynym warunkiem ich spożywania jest mycie ich przed spożyciem. Wśród nich znajdują się:

1. Awokado 2. Kukurydza 3. Ananas 4. Cebula 5. Papaja 6. Zielony groszek (szczególnie mrożony) 7. Szparagi 8. Melon miodowy 9. Kiwi 10. Kapusta 11. Grzyby 12. Kantalupa (czyli cukrowa odmiana melona) 13. Mango 14. Arbuz 15. Bataty

W raporcie EWG stwierdzono, że prawie 70 proc. owoców i warzyw na liście nie miało wykrywalnych pozostałości pestycydów (czyli te są na 15 miejscach wymienionych powyżej), podczas gdy prawie 5 proc. (czyli brudna 12) miało pozostałości co najmniej dwóch pestycydów.

Co ciekawe, awokado miało najniższy poziom pestycydów spośród 46 testowanych produktów spożywczych, choć tyle się mówi o zgubnym wpływie na środowisko hodowli awokado.

Czytaj także: https://mamadu.pl/162259,pestycydy-na-nowalijkach-te-mlode-warzywa-sa-najbardziej-grozne