Większość z nas popełnia ten błąd przy jedzeniu szparagów. Szkoda, to jak wyrzucić pieniądze w błoto

Dominika Bielas
06 maja 2022, 09:23 • 1 minuta czytania
W sklepach już pojawiły się szparagi, na które wiele osób czekało cały rok z utęsknieniem. Można z nich przygotować wiele pysznych dań, ale równie fantastycznie smakują po prostu odsmażone na oliwie czy ugotowane na parze. Niezależnie od tego, co robisz ze szparagów, obierki i zdrewniałe końcówki najpewniej wyrzucasz do śmieci. Tymczasem możesz je z powodzeniem wykorzystać!
Fani szparagów z pewnością chętnie wykorzystają każdy kawałeczek tego pysznego warzywa. fot. unsplash
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Pomysły na końcówki ze szparagów

Na nieszczęście fanów tego pysznego warzywa, sezon na szparagi trwa dość krótko, w dodatku są one dość drogie, dlatego warto je maksymalnie wykorzystać. Za każdym razem, gdy szykujesz pyszną tartę, zupę, zapiekankę, szparagi w boczku, odrywasz zdrewniałe końcówki. Jednak zamiast je wyrzucać, koniecznie zamróź. Gdy uzbiera się większa ilość kocówek, będziesz mogła je zamienić w przepyszne danie.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi to warzywo idealne! Są bardzo zdrowe i niskokaloryczne (100 g zawiera tylko 18 kcal!), a w dodatku można je jeść na wiele różnych sposobów. Warto po nie sięgać, gdyż są bogatym źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są także bogate w składniki mineralne jak: wapń potas, magnez i selen.

Warto wiedzieć, że szparagi mają właściwości przeczyszczające i moczopędne oraz korzystnie wpływają na prace układu pokarmowego, wspomagają także wątrobę w procesie oczyszczania organizmu. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii.

Natomiast ze względu na wysoką zawartość związków purynowych szparagi nie są polecane w diecie osób chorujących na dnę moczanową.

Czytaj także: https://mamadu.pl/147319,co-zrobic-ze-szparagow-5-szybkich-przepisow-na-szparagi