Jak doczyścić osad po rosole? 5 sprytnych trików na doszorowanie dna garnka (także przypalonego!)

- Aromatyczny rosół powinien gotować się na niewielkim ogniu przez kilka godzin.
- Takie gotowanie sprawa, że zazwyczaj na dnie garnka tworzy się trudny do usunięcia osad.
- Domowe sposoby na czyszczenie garnków usuną osad po rosole, a także resztki przypalonego dania.
Sposoby na domycie garnka po rosole
Jeśli zmywarka nie daje rady, a ty już nie wiesz jak doczyścić naczynia, mamy dla ciebie listę, aż 5 różnych sposobów na przywrócenie dawnego blasku twoim garnkom. Teraz gdy ugotujesz rosół, bez problemu doczyścisz uporczywy osad z dna.
Sposób 1
Przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Mieszankę zostaw na dnie garnka, a potem wyszoruj gąbką. Następnie umyj jak zwykle.
Sposób 2
Wlej do garnka wodę z dodatkiem sody i gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Gdy ostygnie, wypłucz pod bieżącą wodą.
Sposób 3
Przetnij cytrynę na pół i szoruj dno garnka jedną połówką jak zmywakiem. Po usunięciu osadu umyj garnek wodą z płynem do mycia naczyń.
Sposób 4
Zagotuj w garnku wodę z octem w proporcji 1:1. Następnie gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wylej zawartość garnka, a gdy ostygnie, umyj, używając miękkiego zmywaka.
Sposób 5
Nalej na dno ketchup. Zostaw go na 20 minut, a następnie umyj garnek jak zwykle.
Czytaj także: https://mamadu.pl/144655,domowy-sposob-na-przeziebienie-zrob-rosol-jak-zwykle-i-dodaj-ten-skladnik