Jak doczyścić osad po rosole? 5 sprytnych trików na doszorowanie dna garnka (także przypalonego!)

Dominika Bielas
31 marca 2022, 14:52 • 1 minuta czytania
Na twoim stole często gości tradycyjny rosół? To wiesz, że po kilku godzinach na gazie uzyskasz nie tylko aromatyczne danie, ale i trudny do usunięcia osad na dnie garnka. Szorowanie często jest nieskuteczne, a co więcej, może uszkodzić garnek. Na szczęście są sposoby, by szybko poradzić sobie z tymi uporczywymi plamami.
Aromatyczny rosół to niedzielny klasyk w wielu domach. fot. Pixabay
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Sposoby na domycie garnka po rosole

Jeśli zmywarka nie daje rady, a ty już nie wiesz jak doczyścić naczynia, mamy dla ciebie listę, aż 5 różnych sposobów na przywrócenie dawnego blasku twoim garnkom. Teraz gdy ugotujesz rosół, bez problemu doczyścisz uporczywy osad z dna.

Sposób 1

Przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Mieszankę zostaw na dnie garnka, a potem wyszoruj gąbką. Następnie umyj jak zwykle.

Sposób 2

Wlej do garnka wodę z dodatkiem sody i gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Gdy ostygnie, wypłucz pod bieżącą wodą.

Sposób 3

Przetnij cytrynę na pół i szoruj dno garnka jedną połówką jak zmywakiem. Po usunięciu osadu umyj garnek wodą z płynem do mycia naczyń.

Sposób 4

Zagotuj w garnku wodę z octem w proporcji 1:1. Następnie gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wylej zawartość garnka, a gdy ostygnie, umyj, używając miękkiego zmywaka.

Sposób 5

Nalej na dno ketchup. Zostaw go na 20 minut, a następnie umyj garnek jak zwykle.

Czytaj także: https://mamadu.pl/144655,domowy-sposob-na-przeziebienie-zrob-rosol-jak-zwykle-i-dodaj-ten-skladnik