Też tak myjesz warzywa i owoce? To błąd, który może odbić się na zdrowiu

Dominika Bielas
23 marca 2022, 10:21 • 1 minuta czytania
Najbezpieczniej byłoby oczywiście sięgać po własne warzywa i owoce lub robić zakupy u lokalnych dostawców czy w ekologicznych sklepach. Niestety te kupowane w marketach zazwyczaj są nośnikami pestycydów i środków chemicznych, a te nie tak łatwo zmyć pod bieżącą wodą. Większość z nas tylko tak czyści warzywa i owoce, a to duży błąd.
Jak myć warzywa? Większość z nas robi to źle. fot. Pexels
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Jeśli kupujesz warzywa i owoce, które nie pochodzą z ekologicznych upraw, najpewniej do ich hodowli zostały wykorzystane sztuczne nawozy. Co więcej, coraz częściej stosuje się substancje konserwujące, dzięki którym owoce i warzywa wyglądają ładniej. Niestety te mogą wywoływać alergie, a nawet zatrucia pokarmowe. Przed zjedzeniem czy dalszą obróbką warto je odpowiednio wyczyścić.

Higiena pracy

Mało kto o tym myśli, ale zanim dotkniemy warzyw i owoców, sami powinniśmy dokładnie umyć ręce wodą z mydłem. Wiele drobnoustrojów przenosimy sami na brudnych rękach. Nie wiemy też, kto dotykał produktów przed nami (ale z pewnością nie miał czystych rąk!). Dlatego zwróć uwagę, gdzie odkładasz warzywa przed przygotowaniem ich do posiłku. Umyj także dokładnie zlew, w którym będziesz myć warzywa lub owoce, gdyż ten jest siedliskiem wielu bakterii. Do czyszczenia warzyw warto kupić także szczoteczkę z miękkim włosiem (ją także regularnie czyść i wymieniaj). Jeśli jeszcze nie masz, koniecznie kup oddzielną deskę do warzyw i owoców. Jeśli warzywa lub owoce obierałaś na desce, pamiętaj, by przed siekaniem wszystko ponownie oczyścić.

Warzywa i owoce powinnaś umyć, dopiero gdy zamierzasz je zjeść lub ugotować, gdyż wilgoć może spowodować namnażanie się bakterii. Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?

Woda z octem

By skutecznie pozbyć się bakterii, które mogą znajdować się na skórce, warzywa i owoce warto najpierw umyć w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, winnego lub spirytusowego. W ten sposób zneutralizujesz także azotany. Można także w wodzie rozpuścić kwasek cytrynowy. Wystarczą 3-5 minuty moczenia w tak kwaśnym roztworze.

Soda oczyszczona

Następnie w świeżej wodzie rozpuść sodę oczyszczoną (łyżka na 1 lir wody) i namocz produkty przez kilka minut. Druga kąpiel, tym razem w odczynie zasadowym, powoli pozbyć się pestycydów i nawozów.

Po takich dwóch krokach możesz przepłukać warzywa i owoce czysta bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym i dalej działać.

Ozonowanie

Można również kupić specjalne urządzenie do ozonowania warzyw i owoców. Ozon usuwa środki ochrony roślin z powierzchni roślin, fungicydy, pestycydy, dezynfekują je, poprawiają bezpieczeństwo i przedłużają trwałość.

Czytaj także: https://mamadu.pl/143219,czysta-15-czyli-ranking-warzyw-i-owocow-bez-pestycydow