5 patentów na idealne jajko w koszulce. Banalnie proste i zawsze wychodzi!

Dominika Bielas
23 lutego 2022, 11:02 • 1 minuta czytania
Jeśli przygotowanie jajka w koszulce w tradycyjny sposób stanowi dla ciebie wyzwanie, mamy dobrą wiadomość: Nie musisz rezygnować z tego przysmaku. Jeśli jajko rozpada ci się, zawsze gdy wrzucasz je do gorącej wody, mamy dla ciebie 5 ekstra trików, dzięki, którym zawsze ugotujesz idealne jajko w koszulce!
Idealne jajko w koszulce, można zrobić na kilka prostych sposobów. Fot. 123rf.com
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Jajko w koszulce, czyli gotowane bez skorupki. Idealnie ugotowane ma ścięte białko i płynne żółtko. To świetny dodatek do kanapek, szparagów czy innych grillowanych warzyw. W klasycznej wersji należy jajko wbić do garnka z wrzącą wodą, gdzie uprzednio zrobiło się wir. Jeśli przerasta cię ta metoda, wypróbuj jedną z poniższych, by cieszyć się idealnie gotowanym jajkiem w koszulce.

Jajko gotowane na łyżce wazowej

Jajko wystarczy wbić do dużej łyżki wazowej wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Łyżkę umieść częściowo w wodzie, gdy jajko zacznie się ścinać, wsadź łyżkę z jajkiem pod wodę.

Jajko gotowane w sylikonowej łódeczce

Może nie wiedziałeś, ale bez problemu w sklepie dostaniesz sylikonowe naczynia przeznaczone właśnie do gotowania jajek. Wystarczy jajko wbić do miseczki i umieścić w garnku z wrzątkiem.

Może cię zainteresować także: Sekret idealnego jajka w koszulce (poche) tkwi w jednej czynności [PRZEPIS]

Jajko w koszulce z mikrofali

Umieść jajko w kubku z zimną wodą, a następnie wstaw całość do mikrofali. Gotuj na największej mocy przez 1 minutę.

Inną metodą jest dodanie jajka do wrzącej wody z odrobiną octu i podgrzanie w mikrofali przez 40 sekund na największej mocy.

Jajko gotowane w folii

Folię spożywczą (przeznaczoną do podgrzewania) wysmarowaną tłuszczem umieść w kubku i wbij jajko. Następnie dobrze skręć lub użyj klipsa. Wrzuć do gotującej się wody.

Ile powinno się gotować jajko w koszulce?

Średnio uznaje się, że jajko w koszulce powinno się gotować ok. 3 minut. W zależności od wielkości jajka i indywidualnych preferencji, czas można minimalnie skrócić lub wydłużyć.

Ile octu do jajek w koszulce?

Nie jest to konieczny składnik przy przygotowaniu jajka w koszulce, jednak z pewnością nie bez znaczenia. Kwas z octu sprawi, ze jajko szybciej się ścina, dzięki czemu jajko przyjmuje ładny kształt. Oznacza to, że sens dodania octu do wody jest tylko, jeśli jajko ma bezpośrednią styczność z wodą. Przyjmuje się, że do naczynia z wodą powinno się dodać 10 ml 10 proc. octu na każdy litr wody. Jeśli dodasz więcej, jajko będzie kwaśne.

Może cię zainteresować także: Co oznacza plamka na żółtku i nierówna skorupka? Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże