
REKLAMA
Jak zrobić jajko w koszulce?
W rzeczywistości jajko poche to nic skomplikowanego, jeśli znasz triki kulinarne pomagające w ugotowaniu go i zrobieniu z białka zgrabnej kuleczki otaczającej żółtko ugotowane na miękko.Kiedy raz spróbujesz zrobić jajka w koszulkach, już zawsze będziesz wracać do tego pomysłu na śniadanie – jest niebanalny, a przy tym niesamowicie pyszny.
Sekret jego idealnego ugotowania polega na dolaniu do gotującej się, posolonej wody 1 łyżki octu (natychmiastowo ścina białko) oraz zrobienie wiru w rondelku z gotującą się wodą i wbicie jajka do takiej wirującej wody.
Kluczem idealnych jajek w koszulce jest też świeżość jajek – im świeższe, tym lepiej i łatwiej wychodzą jajka poche.
świeżych jajek (1-2 jajka na osobę)
rondelka z osoloną wodą
1 łyżki octu
1 kromki pieczywa na 1 jajko (ew. grzanka lub tost)
awokado – w formie pasty jak guacamole lub pokrojonego w plastry
cytryny do skropienia kanapki
soli i pieprzu do smaku
Zagotuj w rondelku lub mniejszym garnuszku wodę z solą i 1 łyżką octu. Łyżką pomieszaj wodę, gdy zacznie się gotować, tak by powstał w niej wir. Do kręcącej się wody wbij powoli jajko i łyżką "zawiń" ścinające się białko wokół lejącego żółtka.
Jajko w koszulce (poche) – przepis
Aby przygotować jajko w koszulce, będziesz potrzebować:Gotuj każde jajko pojedynczo na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wyłów jajko łyżką cedzakową i ułóż na toście, na którym wcześniej ułożyłaś awokado lub guacamole.
Skrop wszystko sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jajka świetnie smakują też na samej grzance z masłem i posypane np. czarnuszką, kiełkami lub szczypiorkiem.
Może cię zainteresować: Gofry jak marzenie. Dzięki tym trikom zjesz je bezkarnie o każdej porze dnia [PRZEPIS]