jak zrobić jajko w koszulce, jajko w koszulce, jajko poche, jak ugotować jajko poche, jajko na śniadanie, przepis na jajko w koszulce
Jak zrobić jajko w koszulce (poche)? Wystarczy znać jeden prosty trik i nie jest nim dodanie octu do wody. Pexels
REKLAMA
  • Jak zrobić jajko w koszulce (poche)? To nic skomplikowanego, trzeba tylko znać kilka kulinarnych trików.
  • Jajko w koszulce jest idealne na weekendowe śniadanie - wybornie smakuje z tostami, grzankami i awokado, skropione odrobiną soku z cytryny.
  • Aby jajko poche zawsze wychodziło, musisz używać naprawdę świeżych jajek, dolać trochę octu do gotującej wody i zrobić w niej "wir" w którym zakręci się ścięte białko dookoła lejącego żółtka.
  • Jajka w koszulce to idealny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie. Świetnie smakują na grzance czy z tostem w połączeniu z guacamole albo pokrojonym w plasterki awokado. Wiele osób nie podejmuje się robienia jajka w koszulce, bo wydaje się im, że są trudne do zrobienia.

    Jak zrobić jajko w koszulce?

    W rzeczywistości jajko poche to nic skomplikowanego, jeśli znasz triki kulinarne pomagające w ugotowaniu go i zrobieniu z białka zgrabnej kuleczki otaczającej żółtko ugotowane na miękko.
    Kiedy raz spróbujesz zrobić jajka w koszulkach, już zawsze będziesz wracać do tego pomysłu na śniadanie – jest niebanalny, a przy tym niesamowicie pyszny.
    Sekret jego idealnego ugotowania polega na dolaniu do gotującej się, posolonej wody 1 łyżki octu (natychmiastowo ścina białko) oraz zrobienie wiru w rondelku z gotującą się wodą i wbicie jajka do takiej wirującej wody.
    Kluczem idealnych jajek w koszulce jest też świeżość jajek – im świeższe, tym lepiej i łatwiej wychodzą jajka poche.

    Jajko w koszulce (poche) – przepis

    Aby przygotować jajko w koszulce, będziesz potrzebować:
  • świeżych jajek (1-2 jajka na osobę)
  • rondelka z osoloną wodą
  • 1 łyżki octu
  • 1 kromki pieczywa na 1 jajko (ew. grzanka lub tost)
  • awokado – w formie pasty jak guacamole lub pokrojonego w plastry
  • cytryny do skropienia kanapki
  • soli i pieprzu do smaku
  • Zagotuj w rondelku lub mniejszym garnuszku wodę z solą i 1 łyżką octu. Łyżką pomieszaj wodę, gdy zacznie się gotować, tak by powstał w niej wir. Do kręcącej się wody wbij powoli jajko i łyżką "zawiń" ścinające się białko wokół lejącego żółtka.
    Gotuj każde jajko pojedynczo na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wyłów jajko łyżką cedzakową i ułóż na toście, na którym wcześniej ułożyłaś awokado lub guacamole.
    Skrop wszystko sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jajka świetnie smakują też na samej grzance z masłem i posypane np. czarnuszką, kiełkami lub szczypiorkiem.