
Reklama.
Jajko z płynnym żółtkiem – po benedyktyńsku albo w koszulce
Potrzebne będą nam tylko: jajko, szczypta soli, szczypta pieprzu i łyżka octu. Ale jako dodatki świetnie sprawdzą się boczek, bekon, szczypiorek, chrupkie pieczywo tostowe.Może cię zainteresować także: Rozmiar jajka decyduje o tym, jak długo powinno się je gotować. Łap ściągę!
Sposób przygotowania: zagotować wodę w garnku (ok. 10 cm) z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli, mieszając łyżką zrobić wir. Delikatnie wlać jajko do gotującej się wody i gotować przez kilka minut aż całe białko będzie ścięte, żółtko pozostanie płynne. Każde jajko należy gotować osobno.
Tak przygotowane jajko świetnie smakuje na grzance, z podsmażonym boczkiem, posmarowane majonezem i obsypane szczypiorkiem. Najlepiej dopiero na chlebie przeciąć je na pół, by grzankę oblało ciepłe i płynne żółtko. Smacznego!
Może cię zainteresować także: Co oznacza plamka na żółtku i nierówna skorupka? Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże