Jak zrobić jajko z płynnym żółtkiem? Przepis na jajko w koszulce
Jak zrobić jajko z płynnym żółtkiem? Przepis na jajko w koszulce Pexels.com
Reklama.

Jajko z płynnym żółtkiem – po benedyktyńsku albo w koszulce

Potrzebne będą nam tylko: jajko, szczypta soli, szczypta pieprzu i łyżka octu. Ale jako dodatki świetnie sprawdzą się boczek, bekon, szczypiorek, chrupkie pieczywo tostowe.
Sposób przygotowania: zagotować wodę w garnku (ok. 10 cm) z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli, mieszając łyżką zrobić wir. Delikatnie wlać jajko do gotującej się wody i gotować przez kilka minut aż całe białko będzie ścięte, żółtko pozostanie płynne. Każde jajko należy gotować osobno.
Tak przygotowane jajko świetnie smakuje na grzance, z podsmażonym boczkiem, posmarowane majonezem i obsypane szczypiorkiem. Najlepiej dopiero na chlebie przeciąć je na pół, by grzankę oblało ciepłe i płynne żółtko. Smacznego!