Dietetyczne Raffaello bez pieczenia. Ten przepis to absolutny hit!
Mógłby się wydawać, że nie da się zrobić smacznego deseru bez cukru i mąki i w dodatku z kaszy, ale to jednak możliwe! Domowe ciasto kokosowe z kaszy jaglanej robi się szybko, a do tego jest pyszne i zdrowe! Będziesz je jadła bez wyrzutów sumienia.

- Wykwintny deser nie musi być ani niezdrowy, ani trudny w wykonaniu.
- Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli szukasz zdrowego deseru dla siebie i swoich bliskich.
Przepis na Raffaello bez pieczenia
Raffaello bez pieczenia to deser idealny. Ciasto na bazie kaszy, bez mąki, cukru i masła jest niskokaloryczne, więc z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy liczą kalorie. Będzie też fajnym podwieczorkiem dla dzieci, jeśli proszą o coś słodkiego, a ty wlałabyś, by zjadły coś zdrowego. Co więcej, ten deser bez pieczenia przygotujesz bez problemu, nawet jeśli nie masz talentu do wypieków.
Składniki na spód:
- 100 g migdałów
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g wiórków kokosowych
Składniki na masę:
- 300 g kaszy jaglanej
- 600 ml mleka roślinnego np. kokosowego, może też być krowie
- 1 puszka mleka kokosowego
- 125 g ksylitolu
- 180 g wiórków kokosowych
Spód:
Daktyle namoczyć we wrzątku, a następnie zblendować z migdałami wiórkami. Gęstą masę ułożyć na spodzie tortownicy.
Masa:
1. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie przelać wodą i ugotować na mleku.
2. Kaszę odstawić pod przykryciem na 15 minut. Dodać podgrzanego wcześniej mleczko kokosowe z puszki, ksylitol i wiórki kokosowe.
3. Całość blendować do uzyskania gładkiej masy.
4. Przełożyć do tortownicy. Lekko dognieść i posypać wiórkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Może cię zainteresować także: Zamiast chlebka bananowego? Ta wersja z kokosem to rozkosz dla podniebienia