Chlebek bananowy każdy z nas już zna i wielu uwielbia. Ta
kokosowa alternatywa smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej – w połączeniu z cynamonem nabiera głębi korzennego smaku i otula swoim aromatem – idealnie na weekendową zdrową
przekąskę.
Chlebek kokosowy z cynamonową nutą – przepis
Chlebek kokosowy to aromatyczne i wilgotne ciasto w typie
chlebka bananowego. Świetnie
nadaje się do śniadania, szczególnie lubią go dzieci – z dżemem lub masłem orzechowym. Równie dobrze smakuje bez dodatków: jest bardzo aromatyczny, korzenny, pasuje idealnie do kawy. By przygotować chlebek kokosowy, będziesz potrzebować:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki wiórek kokosowych
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1,5 szklanki mleka (może być też kokosowe lub inne roślinne)
1 opakowanie cukru waniliowego
75g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
Przepis krok po kroku na przygotowanie chlebka
W misie miksera utrzyj na kremową masę masło z jajkami, a następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj
aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj mleko, a później – cały czas miksując – przesianą mąkę i proszek do pieczenia.