chlebek kokosowy, chlebek z kokosem i cynamonem, korzenne ciasta
Chlebek kokosowy to alternatywa dla popularnego chlebka bananowego - jest wilgotny, korzenny, idealny do kawy. Unsplash
Reklama.
Chlebek bananowy każdy z nas już zna i wielu uwielbia. Ta kokosowa alternatywa smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej – w połączeniu z cynamonem nabiera głębi korzennego smaku i otula swoim aromatem – idealnie na weekendową zdrową przekąskę.

Chlebek kokosowy z cynamonową nutą – przepis

Chlebek kokosowy to aromatyczne i wilgotne ciasto w typie chlebka bananowego. Świetnie nadaje się do śniadania, szczególnie lubią go dzieci – z dżemem lub masłem orzechowym. Równie dobrze smakuje bez dodatków: jest bardzo aromatyczny, korzenny, pasuje idealnie do kawy. By przygotować chlebek kokosowy, będziesz potrzebować:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka (może być też kokosowe lub inne roślinne)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
  • Przepis krok po kroku na przygotowanie chlebka

    W misie miksera utrzyj na kremową masę masło z jajkami, a następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj mleko, a później – cały czas miksując – przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
    Na koniec wsyp do miski wiórki kokosowe i cynamon. Gotową zmiksowaną masę przelej do blaszki (najlepsza będzie wyłożona papierem do pieczenia keksówka), a wierzch możesz posypać mieszanką wiórek kokosowych, cukru trzcinowego i cynamonu. Ciasto należy piec przez 1 godzinę w 180 stopniach, ale trzeba je sprawdzać patyczkiem, na ile już się upiekło. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.