Placki z cukinii, które nie rozpadają się na patelni, są możliwe. Pamiętaj o tym jednym składniku

Aneta Zabłocka
Zdrowe, smaczne, niskokaloryczne - jak nie kochać placków z cukinii? Bardzo prosto. Znienawidzisz je zaraz po tym, jak nie będziesz w stanie przewrócić ich na drugą stronę w czasie smażenia. Istnieje jednak prosty sposób na to, aby trzymały formę.
Placki z cukini, które się nie rozpadają: przepis na idealne kotlety Fot. 123rf
Zdrowe, smaczne, niskokaloryczne - jak nie kochać placków z cukinii? Bardzo prosto. Znienawidzisz je zaraz po tym, jak nie będziesz w stanie przewrócić ich na drugą stronę w czasie smażenia. Istnieje jednak prosty sposób na to, aby trzymały formę.

Natarłaś się cukinii, dodałaś przyprawy związałaś mąką lub jajkiem ciasto i wrzucasz je na patelnię. Po chwili chcesz je przewrócić je na druga stronę, a na widelcu zostają pojedyncze fragmenty cukinii albo sam placek rwie się na pół.

Twój dietetyczny, pyszny obiad wygląda, jakby już raz ktoś go przeżuł. Mam na to prostą radę.

Przepis na placki z cukinii, które się nie rozpadają

Są pyszne, zwarte i gotowe do tego, abyś je zajadała z czosnkowym sosem jogurtowym.


Składniki:


Przepis:
Rozgrzej patelnię. Na jej suche dno wrzuć ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i pestki dyni. Pozwól przyprawom i ziarnom prażyć się, dopóki nie uwolnią aromatu, a dynia nie zacznie strzelać.

Zetrzyj cukinię i marchew na tarce o dużych oczkach. Wysyp z patelni ziarna i zioła na talerz. Wlej na patelnię olej i wrzuć marchew oraz cukinię. Wlej łyżkę wody i pozwól warzywom puścić soki. Dorzuć na chwilę do nich przypieczone ziele angielskie i liść laurowy. Nie zapomnij wyjąć ich pod koniec duszenia cukinii.

Gotowe warzywa przełóż do miski, aby lekko wystygły. Do warzyw dodaj trzy-cztery duże łyżki mąki pełnoziarnistej.

Wysyp na płaski talerz sporo mąki, by przygotować panierkę dla kotletów.

Zamocz ręce w letniej wodzie, a potem formuj kotlety z cukinii tak, jakbyś przygotowywała mielone. Każdy z nich obtocz w mące pełnoziarnistej. A potem przekładaj na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek.

Po kilku minutach kotlety są gotowe.

Przepis na sos czosnkowy do kotletów

A teraz zadanie dla chętnych.

Jogurtowy sos czosnkowy - przepis


Do kotletów z cukinii idealnie pasuje jogurtowy sos czosnkowy. Oto dodatek, którego przygotowanie zajmie wam mniej niż 2 minuty.

Składniki:


Przepis:
Natkę drobno posiekaj. Czosnek przepuść przez praskę (im większy ząbek, tym większa moc sosu). Wymieszaj zioła z jogurtem. Posól i popierz sos wedle uznania.