Latem na naszych stołach królują rozmaite kiszonki. Nic dziwnego, kisić można praktycznie wszystko. Tym razem postanowiliśmy zdradzić wam przepis na kiszoną cukinię. Jest naprawdę przepyszna, a w dodatku bardzo zdrowa.
Przepis na kiszoną cukinię jest bardzo prosty. Jeśli wcześniej kisiliście ogórki, to kiszenie cukinii wcale nie będzie dla was wyzwaniem – to podobny proces.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, musimy wyposażyć się w:
- cukinię;
- czosnek;
- koper;
- liście laurowe;
- ziarenka gorczycy;
- chrzan;
- sól i pieprz;
- opcjonalnie: liście porzeczki i korzeń imbiru.
A oto przepis na kiszoną cukinię krok po kroku:
1. Zaczynamy od przygotowania zalewy w proporcjach: 1 łyżka soli na 1 l wody. Wodę gotujemy, po czym odkładamy ją, by przestygła. W międzyczasie dokładnie myjemy cukinię i kroimy ją w paski. Ich wielkość zależy od tego, jak duże mamy słoiki.
2. Wyparzamy słoje, a następnie układamy w nich wszystkie składniki. W przypadku słoja, który ma 1 l, dajemy mniej więcej: 1 baldach kopru, ząbek czosnku, mały korzeń chrzanu, a następnie cukinię. Całość przekładamy przyprawami: pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarenka pieprzu, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego i opcjonalnie 2 listki porzeczki. Na koniec znów umieszczamy koper i ząbek czosnku. Możemy oczywiście też dodać odrobinę imbiru.
3. Całość przykrywamy zalewą, zakręcamy słoik i pozostawiamy na 2-3 dni. Po upływie tego czasu przenosimy kiszonkę w chłodniejsze miejsce, na przykład do piwnicy czy spiżarni. Po upływie 1-2 tygodni kiszona cukinia jest gotowa do jedzenia.
Cukinia w słoikach na zimę – dlaczego warto?
Nikt chyba nie ma wątpliwości, że kiszonki są bardzo zdrowe. Kiszona cukinia może usprawnić pracę układu pokarmowego i wspiera naszą odporność. Poza tym kiszonki spowalniają proces starzenia się, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i regulują poziom glukozy we krwi.
Kiszona cukinia jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też niezwykle pyszna. W smaku przypomina nieco kiszone ogórki, jest jednak nieco mniej chrupiąca. Cukinia w słoikach na zimę sprawdzi się jako dodatek do każdego posiłku lub zdrowa przekąska między daniami.