
Latem na naszych stołach królują rozmaite kiszonki. Nic dziwnego, kisić można praktycznie wszystko. Tym razem postanowiliśmy zdradzić wam przepis na kiszoną cukinię. Jest naprawdę przepyszna, a w dodatku bardzo zdrowa.
Kiszona cukinia – przepis
Przepis na kiszoną cukinię jest bardzo prosty. Jeśli wcześniej kisiliście ogórki, to kiszenie cukinii wcale nie będzie dla was wyzwaniem – to podobny proces.Może cię zainteresować także: Kiszone cytryny odmienią twoje smaki. Najlepszy przepis prosto z Maroko
- cukinię;
- czosnek;
- koper;
- liście laurowe;
- ziarenka gorczycy;
- chrzan;
- sól i pieprz;
- opcjonalnie: liście porzeczki i korzeń imbiru.
1. Zaczynamy od przygotowania zalewy w proporcjach: 1 łyżka soli na 1 l wody. Wodę gotujemy, po czym odkładamy ją, by przestygła. W międzyczasie dokładnie myjemy cukinię i kroimy ją w paski. Ich wielkość zależy od tego, jak duże mamy słoiki.
Cukinia w słoikach na zimę – dlaczego warto?
Nikt chyba nie ma wątpliwości, że kiszonki są bardzo zdrowe. Kiszona cukinia może usprawnić pracę układu pokarmowego i wspiera naszą odporność. Poza tym kiszonki spowalniają proces starzenia się, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i regulują poziom glukozy we krwi.Może cię zainteresować także: Przepis na idealne ogórki kiszone jest tylko jeden. Obowiązują w nim zasady, które decydują o smaku