Jak ugotować jajko na twardo bez wody? Ta metoda podbija internet, skorupka odchodzi bez problemu

Dominika Bielas
Jajka należy wrzucić do zimnej wody, a może włożyć do garnka, dopiero gdy zacznie wrzeć. Ile minut gotować? Potem je studzić czy lepiej nie? Niby proste, a jednak ugotowanie jajka na twardo może stanowić nie lada wyzwanie. Ale jest świetna metoda: prosta, skuteczna, choć nieoczywista.
Przepis na jajka gotowane na twardo z idealnie odchodzącą skorupką. fot. Pexels

Jackie Hartlaub, jest szefową kuchni i prowadzi swój profil na TikToku. Oprócz ciekawych przepisów można znaleźć tam fajne triki, które każdemu z nas mogą przydać się w kuchni. Jeden z nich momentalnie stał się viralem. Otóż Jackie zdradziła, jak ugotować jajka na twardo bez użycia wody.

Koniec z popękanymi jajkami, które nie dają się obierać


Ostatnio bardzo popularne stają się frytkownice na gorące powietrze. Air Fryer pozwala na szybkie gotowanie bez dodatku tłuszczu i świetnie się sprawdza nie tylko do przygotowania zdrowych frytek. W sieci nie brakuje genialnych patentów, jak wykorzystać ten sprzęt. Jednym z nich jest właśnie gotowanie jajek na twardo. Pewnie byś na to sama nie wpadła! No bo jak, jajko we frytkownicy? A jednak! Jackie zdradziła, że od dawna już nie gotuje jajek w wodzie.


"Jajka należy gotować w temperaturze 135 stopni przez 15 minut, a potem wstawić je do kąpieli lodowej na 5 minut." zdradziła Jackie.

Część internautów była przekonana, że to żart, a jajka gotowane w ten sposób szybciej eksplodują, niż się ugotują. Jednak to nieprawda. Warto jednak pamiętać, że gotowanie jajka we frytkownicy o mocy 1800 W to nie to samo, co we frytkownicy o mocy 1300 W. Dlatego musisz wypróbować, ile czasu jajka mają się gotować w twojej frytkownicy, by osiągnąć dokładnie taki efekt, jak lubisz. Poniżej uniwersalny przepis.

Przepis na jajka na miękko i na twardo z frytkownicy


Dlaczego jeszcze pokochasz tę metodę gotowania? Jaka przyrządzone w ten sposób nie pękają i bardzo łatwo się obierają.


Może cię zainteresować także: Jak ugotować idealne jajko? W tym tkwi cały sekret