
Jak ugotować idealne jajko na miękko? Jedni przekonują, że jajko należy włożyć do garnka z zimną wodą i gotować minutę od momentu zagotowania. Inni – że jajko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy od trzech do pięciu minut, w zależności od wielkości jajka. Ile osób, tyle teorii i szkół gotowania jajek. Okazuje się, że w ugotowaniu jajka doskonałego może pomóc... fizyka.
Aby ugotować jajko na miękko, należy zagotować w garnku wodę, włożyć do garnka jajka i gotować przez kilka minut. Następnie należy wyjąć jajko i włożyć do naczynia z zimną wodą. Jednak ile to jest "kilka" minut i jak ugotować jajko tak, by białko było ścięte, a żółtko lejące?

ρ – gęstość [1,038 g/cm3]
c – ciepło właściwe [3,7 J/g*K]
κ – współczynnik przewodnictwa cieplnego [5,4 *10-3 W/cm*K]
M – masa [57g]
Autorka bloga Technologia Smaku wyliczyła, że jajka, które mają średnicę 45 milimetrów, powinny się gotować pięć i pół minuty. Zasada gotowania jajek przez trzy minuty od zagotowania dotyczy tylko jajek o średnicy 33 mm. Z jej obliczeń wynika również, że jajka wyjęte z lodówki potrzebują aż półtorej minuty więcej, żeby białko odpowiednio się ścięło.
Może cię zainteresować także: Świąteczny zwyczaj, a nie wszyscy znają jego znaczenie. Dlaczego malujemy jajka na Wielkanoc?