Użyj do ciasta na pączki tego warzywa, zachwycisz się smakiem. Nigdy nie jadłam lepszych

Martyna Pstrąg-Jaworska
Pączki z różą, toffi, marmoladą... a z ziemniakami? To dopiero nowość. Pączki z ziemniakami nie mają jednak tego warzywa w nadzieniu, ale w cieście. Dzięki temu są puchate i naprawdę delikatne (nawet po kilku dniach, ale tego się nie dowiecie, bo zjecie wszystkie od razu :-)) - wypróbuj ten przepis, więcej nie zrobisz innych pączków.
Domowej roboty pączki z ziemniakami to dla wielu nowość, ale ten smak zachwyca - więcej nie zrobisz ich inaczej. East News/MAREK LASYK/REPORTER
Tłusty czwartek pączkami stoi, z tym chyba nie ma żadnych wątpliwości. A że karnawał i tłusty czwartek to dzień pączków, warto wcześniej wypróbować przepis, by tego dnia wypieki wyszły idealne.


Przedstawiamy świetny przepis na pączki z niecodziennym składnikiem – ziemniakiem, który sprawia, że nigdy nie zjesz już innych pączków.

Pączki z ziemniaków - przepis

Wydawać by się mogło, że ziemniaki w składzie sprawią, że pączki będą ciężkie i gliniaste, ale wcale tak nie jest. Są delikatne, puszyste i pięknie rosną podczas smażenia.

Taki efekt gliniastych i za bardzo "zbitych" pączków spowodowany jest zbyt dużą ilością mąki w cieście, warto więc ograniczyć podsypywanie nią ciasta podczas zagniatania.

Aby przygotować pączki z ziemniaków, będziesz potrzebować: Ugotuj ziemniak w osolonej wodzie i po odlaniu jej zostaw do lekkiego wystudzenia. Dodawane do ciasta ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe, więc nie można ich ugotować dużo wcześniej.

W miseczce umieść drożdże i łyżkę cukru, rozetrzyj łyżką i zostaw do momentu, aż drożdże zaczną pracować. W rondelku rozpuść na niewielkim ogniu kostkę masła i zostaw do lekkiego przestudzenia.

Do kolejnej miski wbij jajka i żółtka, dosyp resztę cukru, utrzyj mikserem na puszystą masę – kogel-mogel. Gdy kryształki cukru całkowicie rozpuszczą się w jajecznej masie, możesz przejść do zagniatania ciasta. Na stolicę przesiej mąkę, dodaj przeciśnięte przez praskę ciepłe ziemniaki, wlej kogel-mogel i drożdże.

Zacznij zagniatać ciasto, a w międzyczasie dolej spirytus i – gdy wszystkie składniki się połączą, dolewaj po trochu masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto z drożdżami zawsze potrzebuje czasu na wyrobienie, jeśli więc nie masz siły, warto skorzystać z opcji zagniatania w mikserze.

Gdy zagnieciesz ciasto, umieść je w dużej misce i nakryj bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto, wałkuj na grube placki i wycinaj z nich dużą szklanką kółka, które po wyrośnięciu będą pączkami.

Jeśli wolisz, możesz zamiast wałkowania i wycinania, odrywać ciasto dłońmi i formować nieco spłaszczone kuleczki. Pączki zostaw do kolejnego wyrośnięcia na ok. 30 minut, a po tym czasie smaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.

Wyjmuj i odsączaj pączki na ręczniku papierowym, a po wystudzeniu za pomocą np. rękawa cukierniczego lub szprycy, włóż do pączków ulubione nadzienie. My proponujemy marmoladę różaną lub kajmak.