róże karnawałowe, jak zrobić róże karnawałowe, przepis na faworki, faworki, róże karnawałowe przepis
Róże karnawałowe robi się podobnie do faworków, a jednak ich wygląd bardziej zachwyca. MICHAL KOSC/REPORTER/East News
REKLAMA
  • Styczeń to czas karnawału, a ten jest okazją do wielu imprez i spotkań, na których podaje się typowe karnawałowe przekąski jak faworki czy pączki.
  • Z ciasta na faworki można zrobić też piękne (i smaczne!) róże karnawałowe - ich przygotowanie nie jest skomplikowane.
  • Gdy byłam małą dziewczynką, moja babcia robiła róże karnawałowe na wszelkie zabawy przedszkolne. Teraz to dla mnie symbol karnawału.
  • Karnawał to ten szczególny czas w roku, kiedy szykujemy mnóstwo przystawek na różne imprezy, bale i spotkania. To czas smażenia pączków, faworków, robienia churrosów i róż karnawałowych właśnie.
    Przepis na róże karnawałowe nie jest zbytnio skomplikowany, bazuje się bowiem na cieście na faworki, różnica polega jedynie w dalszym sposobie przygotowania i smażenia deseru.
    Zrobienie róż nie jest skomplikowane i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych i artystycznych, ale wymaga nieco czasu i skupienia.

    Róże karnawałowe – przepis

    Aby przygotować róże karnawałowe, trzeba najpierw zagnieść ciasto takie jak na faworki. Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować:
  • 5 żółtek
  • 1 białko
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • 30 g miękkiego masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżkę octu spirytusowego lub spirytusu
  • 360 g mąki
  • tłuszcz do smażenia: 1 litr oleju lub 1 kg smalcu
  • dżem porzeczkowy lub konfitura wiśniowa
  • Żółtka jaj i całe jajko wbij do miski, dodaj cukier i ubij mikserem na puszysty kogel-mogel aż do rozjaśnienia masy i całkowitego rozpuszczenia się kryształków. To ubitych jajek z cukrem dodaj sól, masło, śmietanę i ocet lub spirytus. Mieszając masę, dodawaj powoli połowę mąki.
    Po uzyskaniu jednolitego ciasta przełóż je na stolnicę i dosyp resztę mąki. Następnie dokładnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i owiń szczelnie folią spożywczą lub włóż do foliowej torebki i zawiń. Umieść ciasto do schłodzenia w lodówce na około 1-2 godziny.
    Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i nieco ogrzej. Odcinaj po kawałku i wałkuj na stolnicy na bardzo cienkie placki. Z każdego wycinaj kółeczka w 3 (lub więcej) różnych średnicach – możesz do tego celu użyć kubka, szklanki i kieliszka.
    Po wycięciu natnij kółeczka dookoła w 4 miejscach na głębokość ok. 1 cm i środek największego i średniego posmaruj delikatnie niewielką ilością białka jaja. Następnie złóż kołeczka jedno na drugim w taką jakby piramidkę i przyciśnij mocno palcem na środku by za pomocą białka kołeczka z ciasta skleiły się.
    Rozgrzej w garnku lub głębokiej patelni olej albo smalec do smażenia róż. Po rozgrzaniu wrzucaj po kilka (nie mogą smażyć się zbyt gęsto na sobie) i smaż do złotego koloru. Wyjmuj róże i odsączaj na papierowym ręczniku, a po wystudzeniu obsyp cukrem pudrem i do środka róży włóż trochę dżemu porzeczkowego lub konfitury wiśniowej.
    Karnawałowe róże są gotowe do podania, będą idealne np. na karnawałowy bal przebierańców dla dzieci.