Zrobienie róż nie jest skomplikowane i
nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych i artystycznych, ale wymaga nieco czasu i skupienia.
Róże karnawałowe – przepis
Aby przygotować róże karnawałowe, trzeba najpierw zagnieść ciasto takie jak na faworki.
Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować:
5 żółtek
1 białko
1 całe jajko
3 łyżki cukru
0,5 łyżki soli
30 g miękkiego masła
4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
1 łyżkę octu spirytusowego lub spirytusu
360 g mąki
tłuszcz do smażenia: 1 litr oleju lub 1 kg smalcu
dżem porzeczkowy lub konfitura wiśniowa
Żółtka jaj i całe jajko wbij do miski, dodaj cukier i ubij mikserem na
puszysty kogel-mogel aż do rozjaśnienia masy i całkowitego rozpuszczenia się kryształków. To ubitych jajek z cukrem dodaj sól, masło, śmietanę i ocet lub spirytus. Mieszając masę, dodawaj powoli połowę mąki.