Jak szybko wyhodować szczypiorek? Oto prosty sposób na ogródek na parapecie [PRZEPIS]

Martyna Pstrąg-Jaworska
Szczypiorek w doniczce na kuchennym parapecie to wygodne, tanie i szybkie rozwiązanie, jeśli używasz dużej ilości szczypioru podczas szykowania posiłków. Jeśli lubicie go jako dodatek do jajek, kanapek czy sałatek, spróbuj wyhodować go samodzielnie lub z dzieckiem.
Domowy szczypiorek na parapecie przydaje się, jeśli dużo go używasz podczas gotowania. East News
Jeśli podczas szykowania posiłków używasz dużych ilości szczypioru, jego ciągłe kupowanie totalnie się nie opłaca. Każdy taki pęczek kosztuje około 2-3 zł, a jeśli zużywasz go w ciągu jednego dnia, bardziej opłaca się zrobienie własnej hodowli szczypioru. To niezwykle proste, a na wyciągnięcie ręki masz zdrowy dodatek do kanapek sałatek czy jajek.

Domowa hodowla szczypiorku - przepis

Uprawa szczypiorku w domu nie jest trudna, wymaga tylko przede wszystkim cierpliwości i regularnej pielęgnacji, m.in. podlewania. Dzięki temu wyhodujesz od zera własny szczypiorek w około 2 tygodnie. By przygotować domową uprawę szczypiorku, potrzebna ci będzie: Przetnij butelkę w poziomie tuż za szyjką oraz w połowie butelki. Dolną część butelki możesz też wykorzystać do uprawy szczypiorku, jeśli nie masz akurat plastikowej doniczki.


Na dnie doniczki czy butelki umieść watę, waciki, gazy lub tetrową pieluchę – to element, który ma utrzymywać wilgoć w pojemniku. Od cebulek odetnij górną część, tak żeby usunąć wyschniętą łodyżkę i odsłonić miąższ cebuli, a następnie ułóż je na warstwie gazy korzonkami do dołu.

Całość zalej 100 ml wody i na wierzch nałóż drugą część butelki, tak aby cebule były zasłonięte od powietrza. Całość umieść na parapecie i codziennie podlewaj niewielką ilością wody, by utrzymać wilgoć w korzeniach.

Po ok. 15 dniach szczypior będzie miał już wysokość około 25-30 cm i będzie idealny do spożycia.