Faworki lub chrusty… Oto najlepszy przepis mojej babci na kruche, chrupiące i pełne bąbli faworki
Faworki to obok pączków jeden z najbardziej znanych polskich symboli karnawału. W moim domu robi się je co roku pod koniec stycznia i zawsze muszą być szykowane według dawnego przepisu mojej babci. Ta dostała go od swojej mamy, czyli właściwie można powiedzieć, że przepis krąży w rodzinie już od pokoleń.
- Faworki to tradycyjna przekąska karnawałowa. Smażymy je na imprezy karnawałowe i tłusty czwartek.
- Sekretem kruchych i napowietrzonych faworków jest przygotowanie ciasta z puszystym koglem-moglem i uderzanie go wałkiem w celu uzyskania później bąbli.
- By faworki wyszły takie, jak u babci, do ciasta trzeba dodać octu lub spirytusu. Wtedy smażone faworki nie będą wchłaniały tłuszczu.
Bo ten smak zachwyca, faworki są kruche i delikatne, i pełne bąbli. No i przecież robimy je i tak rzadko – raz czy dwa razy do roku w czasie karnawału, warto więc poświęcić czas na ten przepis.
Faworki babci - przepis
Aby zrobić domowe tradycyjne faworki, będziesz potrzebować:- 1 całe jajko
- 5 żółtek
- 5 żółtek
- 360 g mąki
- 30 g miękkiego masła
- 30 g miękkiego masła
- 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżki soli
- 1 łyżkę octu spirytusowego lub spirytusu
- tłuszcz do smażenia: 1 litr oleju lub 1 kg smalcu
Jak zrobić faworki jak u babci? - przepis
W misce umieść żółtka, jajko i cukier i ubij całość mikserem aż do rozjaśnienia masy i całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru. Powinien ci powstać puszysty kogel-mogel. Do masy dodaj sól, masło, ocet (lub spirytus) i śmietanę.Mieszaj masę cały czas mikserem na wolnych obrotach i dodawaj w porcjach powoli połowę mąki. Gdy ciasto będzie jednolite, przełóż je na stolnicę i zagnieć z resztą mąki. Na koniec dokładnie zagnieć ciasto i zrób z niego z niego kulę.
Owiń ciasto w worek foliowy lub folię spożywczą i włóż ciasto do lodówki na około 1-2 godziny. Bo tym czasie umieść ciasto na stolnicy i dokładnie uderzaj w nie wałkiem, a po rozpłaszczeniu złóż i znowu uderzaj kilkanaście razy.
Cały proces powtórz kilkakrotnie, żeby napowietrzyć ciasto – dzięki temu faworki będą miały dużo bąbli. Ciasto krój na części, cieniutko rozwałkuj i z placka wycinaj radełkiem paski.
W paskach na środku rób krótki otwór (też radełkiem), by móc przewinąć faworka w charakterystyczny sposób. Smaż chruściki na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor i po usmażeniu każdą partię odsączaj na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem. Możesz przygotować faworki na bal karnawałowy lub tłusty czwartek, który w tym roku wypada wyjątkowo późno.
Może cię zainteresować: Uwielbiany przez nasze babcie, elegancki deser na zabawy karnawałowe w stylu retro [PRZEPIS]