Faworki lub chrusty… Oto najlepszy przepis mojej babci na kruche, chrupiące i pełne bąbli faworki

Martyna Pstrąg-Jaworska
Faworki to obok pączków jeden z najbardziej znanych polskich symboli karnawału. W moim domu robi się je co roku pod koniec stycznia i zawsze muszą być szykowane według dawnego przepisu mojej babci. Ta dostała go od swojej mamy, czyli właściwie można powiedzieć, że przepis krąży w rodzinie już od pokoleń.
Faworki to obok pączków tradycyjny karnawałowy przysmak. archiwum prywatne
Samo przygotowanie ciasta na faworki nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje wałkowanie ciasta, wykrawanie faworków, wywijanie ich i smażenie. Ale uwierzcie – warto poświęcić na to każdą minutę.


Bo ten smak zachwyca, faworki są kruche i delikatne, i pełne bąbli. No i przecież robimy je i tak rzadko – raz czy dwa razy do roku w czasie karnawału, warto więc poświęcić czas na ten przepis.

Faworki babci - przepis

Aby zrobić domowe tradycyjne faworki, będziesz potrzebować:

Jak zrobić faworki jak u babci? - przepis

W misce umieść żółtka, jajko i cukier i ubij całość mikserem aż do rozjaśnienia masy i całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru. Powinien ci powstać puszysty kogel-mogel. Do masy dodaj sól, masło, ocet (lub spirytus) i śmietanę.

Mieszaj masę cały czas mikserem na wolnych obrotach i dodawaj w porcjach powoli połowę mąki. Gdy ciasto będzie jednolite, przełóż je na stolnicę i zagnieć z resztą mąki. Na koniec dokładnie zagnieć ciasto i zrób z niego z niego kulę.

Owiń ciasto w worek foliowy lub folię spożywczą i włóż ciasto do lodówki na około 1-2 godziny. Bo tym czasie umieść ciasto na stolnicy i dokładnie uderzaj w nie wałkiem, a po rozpłaszczeniu złóż i znowu uderzaj kilkanaście razy.

Cały proces powtórz kilkakrotnie, żeby napowietrzyć ciasto – dzięki temu faworki będą miały dużo bąbli. Ciasto krój na części, cieniutko rozwałkuj i z placka wycinaj radełkiem paski.

W paskach na środku rób krótki otwór (też radełkiem), by móc przewinąć faworka w charakterystyczny sposób. Smaż chruściki na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor i po usmażeniu każdą partię odsączaj na papierowym ręczniku.

Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem. Możesz przygotować faworki na bal karnawałowy lub tłusty czwartek, który w tym roku wypada wyjątkowo późno.