Sekret idealnego jajka w koszulce (poche) tkwi w jednej czynności [PRZEPIS]
Jajko w koszulce jest idealnym pomysłem na śniadanie w weekend. Smakuje wybornie z grzanką lub tostem i w połączeniu z awokado. Wypróbuj jeden sprytny trik, a już zawsze będzie ci wychodziło - wystarczy odrobina octu do wody, bardzo świeże jajka i "wir" zrobiony w garnku.
- Jak zrobić jajko w koszulce (poche)? To nic skomplikowanego, trzeba tylko znać kilka kulinarnych trików.
- Jajko w koszulce jest idealne na weekendowe śniadanie - wybornie smakuje z tostami, grzankami i awokado, skropione odrobiną soku z cytryny.
- Aby jajko poche zawsze wychodziło, musisz używać naprawdę świeżych jajek, dolać trochę octu do gotującej wody i zrobić w niej "wir" w którym zakręci się ścięte białko dookoła lejącego żółtka.
Jak zrobić jajko w koszulce?
W rzeczywistości jajko poche to nic skomplikowanego, jeśli znasz triki kulinarne pomagające w ugotowaniu go i zrobieniu z białka zgrabnej kuleczki otaczającej żółtko ugotowane na miękko.Kiedy raz spróbujesz zrobić jajka w koszulkach, już zawsze będziesz wracać do tego pomysłu na śniadanie – jest niebanalny, a przy tym niesamowicie pyszny.
Sekret jego idealnego ugotowania polega na dolaniu do gotującej się, posolonej wody 1 łyżki octu (natychmiastowo ścina białko) oraz zrobienie wiru w rondelku z gotującą się wodą i wbicie jajka do takiej wirującej wody.
Kluczem idealnych jajek w koszulce jest też świeżość jajek – im świeższe, tym lepiej i łatwiej wychodzą jajka poche.
Jajko w koszulce (poche) – przepis
Aby przygotować jajko w koszulce, będziesz potrzebować:- świeżych jajek (1-2 jajka na osobę)
- rondelka z osoloną wodą
- 1 łyżki octu
- 1 kromki pieczywa na 1 jajko (ew. grzanka lub tost)
- awokado – w formie pasty jak guacamole lub pokrojonego w plastry
- cytryny do skropienia kanapki
- soli i pieprzu do smaku
Gotuj każde jajko pojedynczo na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wyłów jajko łyżką cedzakową i ułóż na toście, na którym wcześniej ułożyłaś awokado lub guacamole.
Skrop wszystko sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jajka świetnie smakują też na samej grzance z masłem i posypane np. czarnuszką, kiełkami lub szczypiorkiem.
Może cię zainteresować: Gofry jak marzenie. Dzięki tym trikom zjesz je bezkarnie o każdej porze dnia [PRZEPIS]