Sekret idealnego jajka w koszulce (poche) tkwi w jednej czynności [PRZEPIS]

Martyna Pstrąg-Jaworska
Jajko w koszulce jest idealnym pomysłem na śniadanie w weekend. Smakuje wybornie z grzanką lub tostem i w połączeniu z awokado. Wypróbuj jeden sprytny trik, a już zawsze będzie ci wychodziło - wystarczy odrobina octu do wody, bardzo świeże jajka i "wir" zrobiony w garnku.
Jak zrobić jajko w koszulce (poche)? Wystarczy znać jeden prosty trik i nie jest nim dodanie octu do wody. Pexels
Jajka w koszulce to idealny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie. Świetnie smakują na grzance czy z tostem w połączeniu z guacamole albo pokrojonym w plasterki awokado. Wiele osób nie podejmuje się robienia jajka w koszulce, bo wydaje się im, że są trudne do zrobienia.

Jak zrobić jajko w koszulce?

W rzeczywistości jajko poche to nic skomplikowanego, jeśli znasz triki kulinarne pomagające w ugotowaniu go i zrobieniu z białka zgrabnej kuleczki otaczającej żółtko ugotowane na miękko.


Kiedy raz spróbujesz zrobić jajka w koszulkach, już zawsze będziesz wracać do tego pomysłu na śniadanie – jest niebanalny, a przy tym niesamowicie pyszny.

Sekret jego idealnego ugotowania polega na dolaniu do gotującej się, posolonej wody 1 łyżki octu (natychmiastowo ścina białko) oraz zrobienie wiru w rondelku z gotującą się wodą i wbicie jajka do takiej wirującej wody.

Kluczem idealnych jajek w koszulce jest też świeżość jajek – im świeższe, tym lepiej i łatwiej wychodzą jajka poche.

Jajko w koszulce (poche) – przepis

Aby przygotować jajko w koszulce, będziesz potrzebować: Zagotuj w rondelku lub mniejszym garnuszku wodę z solą i 1 łyżką octu. Łyżką pomieszaj wodę, gdy zacznie się gotować, tak by powstał w niej wir. Do kręcącej się wody wbij powoli jajko i łyżką "zawiń" ścinające się białko wokół lejącego żółtka.

Gotuj każde jajko pojedynczo na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wyłów jajko łyżką cedzakową i ułóż na toście, na którym wcześniej ułożyłaś awokado lub guacamole.

Skrop wszystko sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jajka świetnie smakują też na samej grzance z masłem i posypane np. czarnuszką, kiełkami lub szczypiorkiem.