Gofry, przepis na gofry, domowe gofry, gofry na patelni, zdrowe gofry, gofry z dynią
Gofry to doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek i deser. Mamy na to swój patent! Fot. Polina Tankilevitch z Pexels
Reklama.

Domowe gofry prosty przepis

Gofry przygotowane z tego przepisu zawsze są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Można je serwować na śniadanie, deser czy podwieczorek. Dzięki kilku trikom - można je swobodnie uznać za zdrową przekąskę.
Najczęściej mąkę mieszam pół na pół białą z razową i dodaję do niej sporo zmielonych nasion konopi. Czasem zamiast mąki razowej dodaję np. mielone migdały, a część mleka zastępuje purée z pieczonej dyni lub zmiksowanym bananem, wtedy można rezygnować z dodania cukru. Możliwości jest wiele, a wszystkie gwarantują pyszny smak.

Składniki na domowe gofry

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • łyżeczka aromatu waniliowego lub pestki z jednej laski wanilii
  • pół szklanki oleju słonecznikowego, lub klarowanego masła
  • szczypta soli
  • około 1,5 szklanki mleka

  • Jak zrobić gofry w domu

    Jajka ubijamy z cukrem. Przesiewamy do nich mąkę i dodajemy inne sypkie składniki oraz olej, wyrabiamy ciasto kuchenną rózgą. Wlewamy szklankę mleka i ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, znacznie mniej płynną, niż to na naleśniki. Dolewamy stopniowo mleko, aż do uzyskania właściwej struktury.
    Gofrownicę rozgrzewamy do maksimum i chochlą do zupy nakładamy porcje ciasta, rozprowadzając je po całej powierzchni. Zamykamy urządzenie i pieczemy zgodnie z zaleceniem producenta - zwykle wystarczają 3-4 minuty. Gofry serwujemy np. z jogurtem naturalnym i owocami lub miodem. Najlepsze w tym cieście jest jednak to, że można zrobić je wieczorem i schować do lodówki, rano wystarczy zamieszać i już można wyciągać z łóżek nawet największe śpiochy.