Reklama.
Domowe gofry prosty przepis
Gofry przygotowane z tego przepisu zawsze są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Można je serwować na śniadanie, deser czy podwieczorek. Dzięki kilku trikom - można je swobodnie uznać za zdrową przekąskę.Najczęściej mąkę mieszam pół na pół białą z razową i dodaję do niej sporo zmielonych nasion konopi. Czasem zamiast mąki razowej dodaję np. mielone migdały, a część mleka zastępuje purée z pieczonej dyni lub zmiksowanym bananem, wtedy można rezygnować z dodania cukru. Możliwości jest wiele, a wszystkie gwarantują pyszny smak.
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem)
łyżeczka aromatu waniliowego lub pestki z jednej laski wanilii
pół szklanki oleju słonecznikowego, lub klarowanego masła
szczypta soli
około 1,5 szklanki mleka
Składniki na domowe gofry
Jak zrobić gofry w domu
Jajka ubijamy z cukrem. Przesiewamy do nich mąkę i dodajemy inne sypkie składniki oraz olej, wyrabiamy ciasto kuchenną rózgą. Wlewamy szklankę mleka i ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, znacznie mniej płynną, niż to na naleśniki. Dolewamy stopniowo mleko, aż do uzyskania właściwej struktury.Gofrownicę rozgrzewamy do maksimum i chochlą do zupy nakładamy porcje ciasta, rozprowadzając je po całej powierzchni. Zamykamy urządzenie i pieczemy zgodnie z zaleceniem producenta - zwykle wystarczają 3-4 minuty. Gofry serwujemy np. z jogurtem naturalnym i owocami lub miodem. Najlepsze w tym cieście jest jednak to, że można zrobić je wieczorem i schować do lodówki, rano wystarczy zamieszać i już można wyciągać z łóżek nawet największe śpiochy.
Może cię zainteresować także: Twoje dziecko chce jeść tylko naleśniki? Przedstawiamy 5 alternatywnych „pewniaków” dla niejadka