guacamole
Guacamole jest nieodłącznym elementem wielu przekąsek. fot. 123rf.com
Reklama.

Przepis na klasyczne guacamole

Składniki:
  • dwa dojrzałe awokado
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • świeżo mielony pieprz
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • gałązka świeżej kolendry
  • Cebulę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Następnie obierz i przekrój awokado, wyjmij ze środka pestkę. Od razu po zdjęciu z owocu skórki skrop go sokiem z limonki, który zapobiegnie utlenieniu i nieestetycznemu ściemnieniu awokado. W misce rozgnieć awokado widelcem. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i kolendrę oraz oliwę, dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec posyp guacamole świeżo mielonym pieprzem. I gotowe!

    Przepis na guacamole z mango i granatem

    Składniki:
  • dwa dojrzałe awokado
  • jedno dojrzałe mango
  • jeden granat
  • sok z połowy limonki
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • gałązka świeżej kolendry
  • odrobina chilli
  • W zależności od konsystencji sosu, którą chcesz uzyskać, obrane mango drobno posiekaj nożem w kostkę lub rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Tę drugą metodę zastosuj także na skropionym sokiem z limonki awokado. Połącz ze sobą owoce. Wymieszaj je w misce i stopniowo dodawaj posiekaną kolendrę i cebulę. Na koniec dodaj chilli, kawałki obranego granatu i ciesz się smakiem słodko-pikantnej egzotyki!

    Przepis na guacamole z pomidorami

    Składniki:
  • dwa dojrzałe awokado
  • dwa pomidory malinowe
  • jedna papryczka chilli
  • świeżo mielony pieprz
  • ząbek czosnku
  • gałązka świeżej kolendry
  • pół czerwonej cebuli
  • szczypta oregano
  • sok z połowy limonki
  • Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i dokładnie usuwamy nasiona. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie rozgniatamy je widelcem w misce i łączymy z drobno pokrojonymi pomidorami. Gdy je wymieszamy, drobno kroimy papryczkę chilli, czosnek, kolendrę i cebulę. Łączymy wszystkie przygotowane składniki, a na sam koniec doprawiamy pastę świeżo mielonym pieprzem i odrobiną oregano.