Przepis na klasyczne guacamole
Składniki:
dwa dojrzałe awokado
ćwiartka czerwonej cebuli
ząbek czosnku
sok z połowy limonki
świeżo mielony pieprz
dwie łyżki oliwy z oliwek
gałązka świeżej kolendry
Cebulę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Następnie obierz i przekrój awokado, wyjmij ze środka
pestkę. Od razu po zdjęciu z owocu skórki skrop go sokiem z limonki, który zapobiegnie utlenieniu i nieestetycznemu ściemnieniu awokado. W misce rozgnieć awokado widelcem. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i kolendrę oraz oliwę, dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec posyp guacamole świeżo mielonym pieprzem. I gotowe!
Przepis na guacamole z mango i granatem
Składniki:
dwa dojrzałe awokado
jedno dojrzałe mango
jeden granat
sok z połowy limonki
ćwiartka czerwonej cebuli
gałązka świeżej kolendry
odrobina chilli
W zależności od konsystencji sosu, którą chcesz uzyskać, obrane mango drobno posiekaj nożem w kostkę lub rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Tę drugą metodę zastosuj także na skropionym sokiem z limonki awokado. Połącz ze sobą owoce. Wymieszaj je w misce i stopniowo dodawaj posiekaną kolendrę i cebulę. Na koniec dodaj chilli, kawałki obranego granatu i ciesz się smakiem słodko-pikantnej egzotyki!
Przepis na guacamole z pomidorami
Składniki:
dwa dojrzałe awokado
dwa pomidory malinowe
jedna papryczka chilli
świeżo mielony pieprz
ząbek czosnku
gałązka świeżej kolendry
pół czerwonej cebuli
szczypta oregano
sok z połowy limonki
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i dokładnie usuwamy nasiona. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie rozgniatamy je widelcem w misce i łączymy z drobno pokrojonymi pomidorami. Gdy je wymieszamy, drobno kroimy papryczkę chilli, czosnek, kolendrę i cebulę. Łączymy wszystkie przygotowane składniki, a na sam koniec doprawiamy pastę świeżo mielonym pieprzem i odrobiną oregano.