Gofry jak marzenie. Dzięki tym trikom zjesz je bezkarnie o każdej porze dnia [PRZEPIS]

Marta Lewandowska
Tradycyjne słodkie gofry to jedno z tych dań, które uwielbia większość dzieci. Kiedy do moich wpadają koledzy, to nieważne, czy mają 4, 8 czy 11 lat, zawsze chętnie zjadają je na podwieczorek. Czasem robię ja na śniadanie i to nie tylko w weekend, bo dzięki mojemu trikowi, wcale nie muszą być bardzo słodkie, a przygotowanie ich zabiera dosłownie chwilę.
Gofry to doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek i deser. Mamy na to swój patent! Fot. Polina Tankilevitch z Pexels

Domowe gofry prosty przepis


Gofry przygotowane z tego przepisu zawsze są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Można je serwować na śniadanie, deser czy podwieczorek. Dzięki kilku trikom - można je swobodnie uznać za zdrową przekąskę.

Najczęściej mąkę mieszam pół na pół białą z razową i dodaję do niej sporo zmielonych nasion konopi. Czasem zamiast mąki razowej dodaję np. mielone migdały, a część mleka zastępuje purée z pieczonej dyni lub zmiksowanym bananem, wtedy można rezygnować z dodania cukru. Możliwości jest wiele, a wszystkie gwarantują pyszny smak.

Składniki na domowe gofry



Jak zrobić gofry w domu


Jajka ubijamy z cukrem. Przesiewamy do nich mąkę i dodajemy inne sypkie składniki oraz olej, wyrabiamy ciasto kuchenną rózgą. Wlewamy szklankę mleka i ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, znacznie mniej płynną, niż to na naleśniki. Dolewamy stopniowo mleko, aż do uzyskania właściwej struktury.


Gofrownicę rozgrzewamy do maksimum i chochlą do zupy nakładamy porcje ciasta, rozprowadzając je po całej powierzchni. Zamykamy urządzenie i pieczemy zgodnie z zaleceniem producenta - zwykle wystarczają 3-4 minuty. Gofry serwujemy np. z jogurtem naturalnym i owocami lub miodem. Najlepsze w tym cieście jest jednak to, że można zrobić je wieczorem i schować do lodówki, rano wystarczy zamieszać i już można wyciągać z łóżek nawet największe śpiochy.